Ingyen internet mindenkinek?

Tömegek számára ígér olcsóbb és gyorsabb internetezést az a javaslat, amelyet szerdán tárgyalt az Európai Parlament (EP) ipari, kutatási és energiaügyi szakbizottsága – közölte az MTI-vel Herczog Edit magyar szocialista EP-képviselő, a tervezet jelentéstevője.

"A szélessávú internet nem csodafegyver, hanem alapvető szükséglet" – hangsúlyozta a politikus, aki szerint mind a regionális felzárkóztatás, mind a közszolgáltatások, mind az építőipar nyerhet a javasolt változtatásokkal.

billentyuzet_lakat

Herczog Edit a téma parlamenti jelentéstevőjeként azt szorgalmazza, hogy a vidéki területek se maradjanak ki a fejlődésből, és az ingatlanpiac szereplői is alkalmazkodjanak az új technológiák által támasztott követelményekhez. "Az unióban évek óta aggódva figyelik, hogy a telekommunikációs infrastruktúra még mindig országhatárokat követő széttagoltsága és a hálózatfejlesztés magas költségei miatt akadozik a gyors internetelérés terjedése" – vélekedik kommünikéjében a szocialista politikus, aki szerint ez nem csupán kellemetlenség európaiak millióinak, hanem az egyes régiók közötti különbségeket is konzerválja.

"Emiatt évente 110 milliárd euró potenciális gazdasági teljesítménytől esnek el az EU országai" – szögezte le az EP-képviselő.
Herczog Edit közleményében arra is kitért, hogy a hálózatfejlesztés költségeinek 80 százaléka a közművesítési munkákból ered. A javaslat elsősorban ilyen problémákat igyekszik orvosolni.

"Az építkezések időbeni összehangolása, a már létező közmű-hálózatok funkcióbővítése mellett szükséges az engedélyeztetési eljárások egyszerűsítése és gyorsítása is" – fejtette ki Herczog Edit, aki úgy becsüli, hogy a javasolt változtatások 2020-ig összesen 63 milliárd euró megtakarítást eredményezhetnek.

Forrás: