Hosszú várólisták – Milyen lehetőségeink vannak?

Egy MR vizsgálatra akár hat hónapot is várni kell, ráadásul a diagnosztika csak az első lépés; sok esetben ugyanilyen vagy még hosszabb várólistákkal kell számolnunk, ha egy gyógyító beavatkozásra kerül a sor. Jelenleg több mint 80 ezer beteg található az OEP által kezelt központi várólistán.

A közel 10 milliós lakosságból mintegy 7 millióan vesznek igénybe rendszeresen járóbeteg-ellátást, ez 65-70 millió orvos-beteg találkozást jelent évente. 2012-ben 842 ezer CT, valamint 338 ezer MRI vizsgálatot végeztek hazánkban.

Jelenleg több mint 80 ezer beteg található az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) által kezelt központi várólistán. Ebből kiderül: több mint 25 ezren várnak szürkehályog-műtétre, átlagosan 263 napot. Szombathelyen kereken 600 nap múlva végzik el a beavatkozást. Csípőprotézisre átlagosan 489 napot, térdprotézis műtétre pedig 766 napot kénytelenek várni a betegek. A három beavatkozásra összesen több mint 43 ezren készülnek.

Az egészségpénztár adatbázisában ugyan nem rögzítik a különböző képalkotó diagnosztikai vizsgálatok várakozási idejét, a tapasztalatok azt mutatják, hogy a finanszírozott ellátásban CT-re 2-10 hetet, MR-vizsgálatra 2-6 hónapot, ultrahangra pedig akár 4 hónapot is várhat a beteg. 2007-től a PET CT vizsgálatok várólistáját az Országos Vérellátó Szolgálat Központja irányítja. Ebből az adatbázisból kiderült: egy 2014. október 13-án jelentkezett beteg 2015. január közepére kapott időpontot. A legtávolabbi időpont 2015. március 6. Egy tavaly novemberben bejelentkezett páciensnek így négy hónapot kell várnia a PET CT vizsgálatra.

shutterstock_76149151

Milyen választási lehetőségei vannak egy járóbetegnek?

A fekvőbetegek és a sürgős esetek azonnali ellátást kapnak, a járóbeteg-ellátás keretében azonban heteket, hónapokat vár a páciens, amire megkapja a vizsgálatok eredményeit vagy sor kerül a szükséges orvosi beavatkozásra.

Felmérések szerint a 35 év alatti felnőttek 82 százaléka már vett igénybe magánorvosi szolgáltatást. A döntés szoros összefüggést mutat a jövedelmi helyzettel, hiszen elsősorban a magasabb jövedelemmel rendelkező és felsőfokú végzettségű megkérdezettek között kiemelkedő az igény az egy-két napon belül elérhető orvos-beteg találkozókra.

Egyre népszerűbb megoldást jelentenek a magán egészségbiztosítások, hiszen a váratlan, nagyobb összegű kiadások ellen jó megoldást nyújthatnak a diagnosztikai és számos terápiás beavatkozást is fedező, várólista nélkül igénybe vehető magánbiztosítások. Előnyös, mert nincs beutaló, nincs várólista, előjegyzés alapján, 1-3 napon belül elvégzik a szükséges vizsgálatokat, sőt, minimális a rendelőben történő várakozás is, illetve kiiktatható a hálapénz intézménye.

A biztosítási díjak az egyéni igények alapján állíthatóak össze a különböző biztosítóknál, de pl. egy orvosi konzultációt, szűrővizsgálatokat, laborvizsgálatot, szakorvosi vizsgálatot és ambuláns műtéteket korlátlanul biztosító csomag már havi 5-10 ezer forinttól is elérhető. A betegek tájékozódását egy új – az AON Magyarországgal együttműködésben kialakított – online egészségbiztosítási kalkulátor is segíti a WEBBeteg portálon, ahol bárki összeállíthatja a számára megfelelő csomagot, illetve részletes információt kaphat a piacvezető biztosítók ajánlatairól.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.