Gift of Life – Ajándék szívkatéterezés!

Soron kívül került a magyar Rotary Gift of Life programjába a 2 éves Sógor Zente. A székelyudvarhelyi kisfiú állapota akuttá vált és azonnali szívkatéteresre volt szükség.

A tegnap elvégzett szívkatéteres beavatkozás költségeit a magyar rotaristák adományai fedezték. Zente a 12. határon túli kisgyerek, aki az Rotary „Gift of Life -Ajándékozz életet” programja keretében esett át magyarországi szívműtéten az elmúlt két évben.

„Eszkavátor!” – kiáltotta az alig két és fél éves Zente, a műtét utáni napon, nem kis huncutsággal a szemében, mint aki pontosan tudja, hogy, amit a kezemben tartok, az az ő ajándéka.

A Gift of Life egy nemzetközi program, ami közel 70 országban működik és eddig több, mint 14,000 gyermek szívműtétjére került sor.  A program célja a szívrendellenességgel született gyermekek műtéti kezelése és gyermekkardiológusok képzése olyan országokban, ahol nem áll rendelkezésre a szükséges technológia, az orvosi szaktudás vagy éppen az ingyenes orvosi ellátás.

Zente születésekor enyhe szívzörejt állapítottak meg, azonban egy későbbi marosvásárhelyi kardiológia vizsgálat során kiderült, hogy ennél nagyobb a gond. A diagnosztizált pulmonális szívbillentyű-szűkület egy veleszületett keringési rendellenesség, ami Zente esetében mostanra akuttá vált.

ajandekozz_eletet_zente640

„A most elvégzett szívkatéteres beavatkozás és ballonos tágítás remélhetőleg végleges megoldást jelent Zente számára és nem utolsó sorban ezzel sikerült elkerülni a motoros szívműtétet, ami nyilvánvalóan a mostaninál kockázatosabb és a kisgyerekre nézve jóval megterhelőbb lett volna. A határán voltunk a nagyműtétnek, de sikerült időben lépni" – mondta Dr. Oprea Valéria, az Országos Kardiológiai Intézet Gyerekszív Központjának főorvosa.

Válság idején még inkább felértékelődik a segítség. A Gift of Life jellemzően rotaristák magánadományaiból működik, így volt ez Zente műtétjénél is. „Igyekeztünk a gyűjtést kiszélesíteni és a programot megismertetni a helyi közösséggel: képzőművészeti aukciót szerveztünk és persze ilyenkor, ahogy lenni szokott minden lehetséges baráti szálat megmozgatunk" – nyilatkozta Stamler Sándor, a Rotary Club Tatabánya korábbi elnöke, akik 1,000,000 forinttal járultak hozzá Zente műtétjéhez.

A magyarországi Gift of Life több lábon álló program. A magyar rotaristák felajánlásai és adománygyűjtési akciói mellett, a program a nemzetközi Rotary pályázati alapjának forrásaira és külföldi rotary klubbok adományaira is támaszkodik. A tervek szerint 2013-ban  4-5 újabb műtétre kerülhet sor. Jelenleg közel 350 kisgyerek van a program látóterében.

„Teendő van bőven, ezért igyekszünk a programnak megnyerni olyan gazdasági szereplőket is, akik számára fontos, hogy itthon és külföldön egyaránt megbecsült és független jószolgálati programhoz adják a nevüket" – hangsúlyozta Lépi Roland, a Gift of Life program projektvezetője, a Rotary Club Budapest Tabán tagja.

ajandekozz_eletet_zente640b

2010 óta Zente már a 12. kisgyerek, aki sikeres szívműtéten esik át a program keletében. „A műtétre váró külföldi gyerekek állapota nagyon változó, – mondta Dr. Weithaler Annamária, a program szakmai koordinátora – így mindig nehéz egyensúlyozni a rendelkezésre álló források, a szabad műtéti kapacitás és az igények között. Az én feladatom a gyerekek orvosi előszűrése és a műtéthez kapcsolódó valamennyi szervezési teendő. Igen széleskörű az a háziorvosi hálózat, akivel folyamatosan tartom a kapcsolatot a környező országokban, és ők irányítják hozzánk a gyerekeket." – hangsúlyozta a doktornő, aki maga is természetesen rotarista.

Magyarországon európai színvonalú a gyermekkardiológia , így a környező országokból gyakran irányítják hozzánk a szívbeteg gyerekeket. Talán nem túlzás azt mondani, hogy Magyarország regionális központnak számít e téren. A hazai szaktudás és technológia elérése viszont komoly anyagi áldozatokat jelent az érintett családoknak, hiszen az ingyenes orvosi ellátás nem vonatkozik a külföldi állampolgárokra. Ebben segít a magyarországi Rotary Club „Gift of Life – Ajándékozz életet” elnevezésű jószolgálati programja.

Forrás: