Érzelmes és érzéketlen országok

A naponta megtapasztalt negatív és pozitív érzelmeket vizsgálta szerint Szingapúron a legkevesebb, míg a Fülöp-szigeteken a legtöbb érzelmet tapasztalják meg az emberek.

Összesen 150 országban végezte kutatását a Gallup, amely a hétköznapi érzelmi tapasztalatokra kérdezett rá, hangsúlyozva, hogy a naponta megtapasztalható pozitív és negatív érzetek gyakorisága sokat elárul egy ország társadalmának hogylétéről.

A felmérés során öt negatív és öt pozitív érzelemre kérdeztek rá a kutatók. A negatív oldalon a harag, a stressz, a szomorúság, a fájdalom és az aggódás, míg pozitív oldalon a kipihentség, a tisztelet, az öröm, a mosoly és nevetés, valamint a tanulás és érdekességek tapasztalatai voltak.

A válaszadók adatai alapján a szakértők országos átlagot számoltak, hogy megállapítsák, milyen arányban tapasztalják a helyiek a felsorolt érzéseket.

Az összesítés szerint Szingapúr lakói élik át a legkevesebb köznapi érzelmet, ugyanis 36 százalékos arányban jelezték, hogy tapasztalták a felsorolt érzelmek valamelyikét. Hasonlóan alacsony a ráta Grúzia, Litvánia, Oroszország, Madagaszkár, Ukrajna és Nepál térségében is.

sz%25C3%25ADv1

A legtöbb érzelmet a Fülöp-szigetek lakói élik meg, az országos mutató ott 60 százalékos. A szakértők szerint magas az érzelmi ráta El Salvador, Bahrein, Omán, Kolumbia, Chile, Kanada és az Egyesült Államok térségében is.

A magyar válaszadók 46 százalékos arányban jelezték, hogy a tíz érzelem valamelyikét megtapasztalják a hétköznapokban. Ugyanilyen mutatóval szerepel a listán Hongkong, Románia, Szlovákia, Lengyelország és Pakisztán is.

A Gallup szerint a legtöbb negatív érzelmet a Közel-Kelet és Észak-Afrika térségében tapasztalják a válaszadók, így Irak, Bahrein és a Palesztin térség lakosaira a legjellemzőbb a negatív érzelem. Pozitív érzelmeket legtöbben Latin-Amerikában éltek át, ezt a listát Panama, Paraguay és Venezuela vezeti.

Forrás: