Egy robot fog műteni a jövőben?

Egyelőre még a jövő zenéje, hogy a robotok készítsék el a vacsoránkat, vagy szolgálják fel a sörünket. Ám prosztataműtétet tudnak már végezni.

Számítógép által vezérelt precíz szerkezetek mutatnak a sebészeknek mikroszkopikus háromdimenziós képeket a műtőben a nehezen megközelíthető területekről. Ez segít megkímélni a fontos idegeket például egy prosztataeltávolításkor. A Journal of Sexual Medicine című lapban megjelent tanulmány szerint a laparoszkópiás prosztataeltávolításon átesett férfiaknak mindössze 32 százaléka szerezte vissza egy éven belül a merevedésre való képességét, ez az arány azonban a robotos beavatkozással műtötteknél már 77 százalék.

David Samadi, a Mount Sinai Egészségügyi Központ robotos sebészeti osztályának vezetője hangsúlyozta, hogy ezek az eljárások mindig szakértő felügyelet mellett történnek. „A sebész, nem pedig a robot tapasztalata határozza meg a végeredményt” – fogalmazott.

shutterstock_59738699

A módszer egyre népszerűbb: az Intuitív sebészet éves jelentése szerint a legelterjedtebb robotos sebészeti rendszer, a da Vinci használata 35 százalékkal nőtt 2009 és 2010 között. Leginkább prosztataműtéteknél veszik igénybe (az ezen áteső férfiak általában egy éjszakát töltenek csak kórházban, két hét múlva pedig visszatérnek a munkába), ám a kutatók szerint más területeken is hasznát lehetne venni.

A Marylandi Egyetem kutatói szerint a technológia jól alkalmazható lehet a koszorúér-műtéteknél, a Current Opinion in Urology című lapban pedig arról ír egy cikk, hogy a vesedaganat kezelésének lehet egyfajta laparoszkópiás alternatívája. Koreai kutatók szerint a pajzsmirigy részleges vagy teljes eltávolításakor ez a módszer adhatja a leginkább esztétikus végeredményt. A Mayo Klinika tudósai pedig úgy vélekednek, hogy a robotok könnyedén eltávolíthatják a daganatot a felső gégéről, amelyhez egyébként meglehetősen nehéz hozzáférni.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.