Csaknem 25 ezer árva kínai került nevelőszülőkhöz

Összesen több mint 24 600 gyermeket fogadtak örökbe tavaly Kínában, közülük 3 ezer fölött volt azoknak a száma, akik a határon túl találtak nevelőszülőkre.

A polgári ügyek minisztériumának szerdai tájékoztatása szerint az örökbe fogadottak 87 százaléka maradt a szárazföldi Kína területén, míg a többieket hongkongiak, makaóiak, tajvaniak, valamint külföldön élő kínaiak, illetve külföldiek vették magukhoz. A minisztériumi statisztikák arról tanúskodnak, hogy az utóbbi években több fogyatékkal élő vagy idősebb gyermek kerül határon túli gondozásba. 2012-ben arányuk 74 százalék volt.

Hivatalos adatok híján 17 milliótól több tízmillióra teszik az árvák számát a világ legnépesebb országában. Korábbi jelentésekből az derült ki, hogy többségük egészséges kislány. A kínai hagyományok szerint a fiúgyermek "értékesebb", és a főszabályként egy gyermeket engedélyező családtervezési politika miatt – különösen a múltban – sokan "megszabadultak" a lánycsecsemőtől.

baba_4801

A kínai örökbefogadási törvény szerint olyan 14 év alatti gyermekek fogadhatók örökbe, akiknek biológiai szülei nem azonosíthatók, nem lelhetők fel, vagy a szüleik nem képesek a gondoskodásukra, és elhagyták őket.
Az örökbefogadó személy számára a megfelelés kritériumlistája igen hosszú: az életkortól az egészségi állapoton át a családi helyzetig. A külföldiek örökbefogadásának lehetőségét külön kétoldalú államközi szerződésekbe foglalták: Pekingnek kevesebb, mint 20 országgal van ilyen megállapodása.

Az utóbbi évek tapasztalatai szerint Kína megszigorította az örökbefogadások engedélyezésének gyakorlatát, ami abban is megnyilvánul, hogy a jelentkezők közül kizárták az egyedül élő nőket, az azonos nemű párokat, a túlsúlyos szülőket és az alkoholbetegeket.

Kína jó képet szeretne magáról, amely erősnek mutatja – nyilatkozta nemrégiben a jelenségről Elizabeth Bartholet, a Harvard Egyetem professzora. Szerinte a kínai üzenet úgy szól: "nincs már szükségünk arra, hogy gondoskodjatok a mi gyerekeinkről, megoldjuk magunk".

Forrás: