Biztonságosabb élelmiszerellenőrzés

Az élelmiszerek jobb ellenőrzését lehetővé tevő rendszert épít ki Kína 100 millió jüanért az ország 24 régiójában.

A 3,7 milliárd forintos rendszer kiépítését, illetve a már meglévő elemek felülvizsgálatát és javítását a kormány már tavaly év elején megígérte.

Az értékpapírpiaci szaklap cikke szerint a program kezdeti szakaszában 24 régiót fednek majd le, így a többi között Belső-Mongóliát, Csungkingot, Szecsuán és Sanhszi tartományokat.

A kormány korábban azt is megígérte, hogy az élelmiszerbiztonság legsürgetőbb problémáira az évtized közepéig igyekszik megoldást találni. Ehhez hatékonyabb szabályozási rendszer és jogi környezet kell.

hus6

Az élelmiszerbiztonság növelésébe a kínai fogyasztókat is jobban bevonják, pénzjutalmat ígértek a visszaéléseket jelentő lakosoknak.

Az élelmiszerbiztonság az elmúlt évek felmérései szerint a lakosság legnagyobb aggodalmai közt szerepel. A kelet-ázsiai országban szinte nem telik el hét anélkül, hogy újabb botrányról ne lehessen olvasni a sajtóban.

Az elmúlt hónapokban a többi között kadmiumos rizs, hamis tofu, antibiotikumos csirkehús, betegségben elhullott sertések, patkány és nyest húsának az árusítása, átcímkézett gyerektápszerek és hamisított alkohol borzolta a kedélyeket.

Forrás: