Bizalom a magyar őssejt bankokban

A magyarok nagy többsége – százból 91 ember – hallott már az őssejtekről, és 35 százalékuk kifejezetten a magyarországi tárolásban bízik a hazai szaktudás miatt.

A KSH adatai szerint 2012-ben mindössze két százalékkal nőtt a születések száma hazánkban, míg az őssejt levételt választók aránya jóval dinamikusabb fejlődést mutatott. A legtöbben azért döntenek az őssejt tárolás mellett, hogy ezzel gyermekük jövőbeli egészségéről gondoskodjanak, de emellett sokak számára meghatározó szempont az is, hogy az őssejt a családtagok gyógyítására is felhasználható. Magyarországon a nemzetközi orvostudomány kutatóinak és alkalmazóinak legjobbjai között jegyzett szakemberek dolgoznak az őssejt-kutatás és az őssejtek gyógyászati alkalmazásának elősegítésében, és az őssejt-megőrzés tudományának folyamatos fejlesztésében.

ossejt5

Az őssejt tárolásra nagy az igény Magyarországon

Minden hetedik megkérdezett komolyan fontolgatja, hogy eltárolja születendő gyermeke őssejtjeit – olvasható a piacvezető magyar őssejt bank, a KRIO Intézet által végzett kutatás összegzésében. A felmérés rámutatott, hogy a magyar lakosság az őssejt levétel és a tárolás esetében is bízik a hazai szakértelemben és tudásban, a résztvevők 35 százaléka kiemelten fontosnak tartja a hazai tárolás lehetőségét. Egyre többet tudunk az őssejtek felhasználhatóságáról és hatékonyságáról, valamint a sikeres transzplantációkról.

A válaszadók többsége a szüléskor levett őssejtekkel gyermeke jövőbeli egészségéről kíván gondoskodni, mintegy biztosítéknak tekinti az őssejteket. A megkérdezettek 36 százalékának döntő szempont emellett, hogy más családtagokon is segíthet az eltárolt minta, így a család egészségének kulcsát látják az őssejt levételben. A résztvevők harmada pedig tisztában van azzal, hogy az őssejtek terápiás felhasználása a jövőben tovább bővülhet, vagyis még több betegség gyógyítására lesznek alkalmasak.

vermergezes6

Egyre nagyobb érdeklődés az őssejt tárolásban

„Évről évre egyre nagyobb érdeklődést tapasztalunk őssejt tárolási szolgáltatásaink iránt a gyermeket vállalók körében, ezért bár a népességi nyilvántartás szerint a születések száma közel stagnáló állapotot mutat,  mégis bővül és jelentősen gyarapodik az őssejt tárolás mellett döntők aránya”– vélekedett a magyarországi helyzetről dr. Balogh István, a KRIO Intézet vezérigazgatója. Az általa vezetett intézetben végeztek először Magyarországon privát őssejt bankban tárolt mintát gyermek gyógyítására – két évvel ezelőtt. A szülők őssejt bankok felé támasztott elvárásai is megfogalmazódtak a kutatás eredményeiben: a legfontosabb és alapvető szempont számukra a megbízható tárolás. Második helyre sorolták a részletfizetési lehetőséget, továbbá az is kiderült, hogy a megkérdezettek ötöde az egészségpénztári megtakarításait is erre a célra szeretné felhasználni. A válaszadók kiemelték a hazai szakértelemben való bizalmat.

Az élővilágot jellemző folytonosságot és változékonyságot sejtszinten olyan sejtek biztosítják, amelyek szaporodni képesek. A változékonyságban benne van a sejtdifferenciálódás is. Amikor egy sejt a szaporodási funkciójából leáll, egy másik elindul, vagyis működik, majd megáll.
A szervezetünk is így működik: vannak bennünk olyan sejtek, amelyek a folytonosságot biztosítják, ezek valójában az őssejtek, és vannak olyanok, amelyek tevékenykednek, mint az izomsejtjeink vagy a májsejtjeink. Mód van arra, hogy az őssejteket a többiektől elkülönítsünk.
Ez képezi annak az alapját, hogy őssejt-terápiáról tudunk beszélni. Az őssejt és a differenciálódott sejt között molekulárisan kimutatható különbségek vannak. Ennek felismerése a sejtkutatás egyik legnagyobb eredménye, jóllehet a sejtdifferenciálódás működése, a mechanizmus maga ma még jobbára ismeretlen.
Ma már gyakoribb eljárás, amikor a saját szervezetünkből veszünk ki sejteket, melyekből elkülönítjük az őssejteket, tároljuk, majd a rosszindulatú, például a daganatos fehérvérsejteket kipusztítjuk, és az őssejtből újratelepítjük a szöveteket.
A legújabb kutatások a köldökzsinórvér őssejtek biztonságos, laboratóriumban történő szaporítására, majd a szaporított őssejtek gyógyításban való felhasználására irányulnak.

Forrás: