Autisták nemzetközi kongresszusa Budapesten

Az autizmus – becslések szerint – a világon 67 millió, hazánkban pedig közel 100.000 embert érint. A Magyar Autisták Országos Szövetsége szeptember 25-28. között Budapesten rendezi a 10. Nemzetközi Autism-Europe Kongresszust.

A szakemberek bemutatják a legújabb fejlesztési eredményeket, vitatott témákat és a szakmai segítség tekintetében is irányt mutatnak. A kongresszus fővédnöke Áder János köztársasági elnök. A rendezvényt ő királyi Fensége Marie, a dán hercegnő nyitja meg.

A magyar kormány és az Emberi Erőforrások Minisztériuma eddig is nagy figyelmet fordított az autizmussal élőkre, ezért ezt a kongresszust is támogatta 4 millió forinttal. Ennek köszönhetően pedig 150 magyar szakember vehet részt a programokon.

A kongresszus magyar szervezője az Autisták Országos Szövetsége. A szervezet már 25 éve küzd az autista emberek helyzetének javításáért, az autizmus megismertetéséért. Az érintett szülők által alapított szövetség mérföldkőnek tartja a nemzetközi kongresszus budapesti rendezését, a hazai kérdések nemzetközi környezetbe emelésének lehetőségét.

Kővári Edit, az AOSZ elnöke szerint az, hogy Budapesten lesz az egyik legmeghatározóbb nemzetközi szakmai esemény, az egyrészt dicséri a hazai szakembergárda felkészültségét és tudását, hiszen komoly és hosszú munka van a pályázat elnyerése mögött. Másrészt soha vissza nem térő alkalmat jelent az autizmussal közvetetten foglalkozó pszichológusok, pszichiáterek, gyerekorvosok számára, hogy a világ szakmai elitjével folytassanak eszmecserét.

felelem_gyerek

A rendezvény arra is lehetőséget ad, hogy felhívjuk a szélesebb társadalom figyelmét: az autizmussal kapcsolatban még napjainkban is komoly előítéletek és félreértések élnek a köztudatban.

Szeptember 25-én a Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közhasznú Nonprofit Kft. és az AOSZ által szervezett nulladik napi rendezvényen négy külföldi szakember várja az érdeklődőket, így hamar lehetőség nyílik a nemzetközi kapcsolatteremtésre. A nulladik napi konferencia témái között szerepel például a korai fejlesztés, a viselkedészavarok és a táplálkozási problémák.

A részvétel előzetes regisztrációhoz kötött.

Információk:

http://www.autismcongress2013.eu;

http://fszk.hu/szervezet/programirodak/nyolc-pont/a-workshop-programja/;

http://aosz.hu/

A rendezvényhez kapcsolódik egy 0. nap is: http://fszk.hu/szervezet/programirodak/nyolc-pont/a-workshop-programja/.

A kongresszus médiapartnere a napidoktor.hu

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.