A független angolok!

A The Sunday Telegraph felmérése szerint kis különbséggel ugyan, de a skótok többsége egy referendum során nem támogatná Skócia függetlenedését Nagy-Britanniától.

Bár az angolok egy esetleges népszavazáson nem vehetnének részt, ők mégis engednék elszakadni az országrészt.

Népszavazást tartana Skócia első minisztere a 307 éve fennálló angol-skót államszövetségről, amelynek során az országrész függetlenedését sürgetné. A népszavazás híre kapcsán a brit The Sunday Telegraph rendelt felmérést, amelyben az esetleges népszavazáson részt vevő skótokat, és az ott nem szavazó angolokat kérdezte a függetlenségi törekvésekről. Érdekes módon, előbbiek kis többséggel megmaradnának a brit államszövetségben, míg utóbbiak inkább támogatják az elszakadást. A lekérdezés szerint a skót válaszadók 40 százaléka helyesli az elszakadást, míg 43 százaléka ellenzi azt. Velük szemben az angolok 43 százaléka egyetért Skócia függetlenedési törekvéseivel, míg 32 százalékuk rossz döntésnek tartja.

Az elszakadás módjaira vonatkozóan három opcióról kérdezték meg a válaszadókat. A válaszok alapján a skótok 26 százaléka támogatná a teljes függetlenséget, ugyanennyien helyeselnék, ha a külpolitikát és a védelmi ügyeket leszámítva teljes körű döntési jogkört kapna a skót parlament, míg 37 százalék megmaradna a status quo mellett. A kérdésben az angolok ugyanilyen arányban támogatták a jelenlegi helyzet fenntartását, 33 százalék látná jónak a teljes, és 12 százalék a részleges függetlenséget.

anglia

Abban mindkét nemzet egyetért, hogy az elszakadás nem feltétlenül válna hasznára Skóciának. Az angolok 51 százaléka szerint rosszabb, 23 százaléka szerint jobb helyzetbe kerülne a régió. A skótok 41 százaléka látja úgy, rosszabb, 38 százaléka szerint jobb irányba haladna hazájuk.

Abban is egyetértés mutatkozik, hogy ha lesz népszavazás, azt mihamarabb meg kell tartani a gazdasági, társadalmi bizonytalanságok minimalizálása érdekében. Alex Salmond, Skócia minisztere, történelmi okokból 2014-ben bonyolítaná le a referendumot a bannockburni csata 700 éves évfordulójának emlékére, amelynek során a skótok fényes győzelmet arattak az angol seregek felett.

Forrás: