8 tipp a köldök megfelelő tisztításához!

A köldök a tisztálkodás szempontjából egy igen makacs terület – legtöbb esetben el is felejtjük tisztítani. Ennek eredményeképpen sok-sok piszok gyűlhet össze benne. Hogyan tisztíthatnánk megfelelően?

Valljuk be, a köldökről sokszor el is feledkezünk mosdás közben. Kivéve azt az esetet, ha éppen piercing is díszíti és fokozott figyelmet igényel. Nem csoda hát, ha felhalmozódik benne a piszok. Tisztítása sem egyszerű, hiszen a köldök mély, a piszok pedig megtapad a bőrön, megnehezítve a dolgunkat. Ennek ellenére vannak módszerei annak, hogy ezt a területet is tisztán tarthassuk.

1.Mindig pamutból készült törlőkendőt vagy fültisztítót használjunk. Az ujjunkkal nem sokra megyünk.  A tiszta törlőkendő vagy fültisztító viszont kiváló lehet a köldöktisztításra – ezek valóban behatolnak a köldökbe és nem sértik azt. Sose használjunk éles, hegyes szélű tárgyakat a tisztításhoz!

2.Tisztítás előtt egy kis meleg vízzel öblítsük át a köldököt, majd tegyünk rá egy kevés enyhe szappant, tusfürdőt, hogy a bőrt meglágyítsuk. Már ezzel kitakarítjuk a piszok egy részét.

Bizonyos esetekben a kosz igen makacs lehet, a szappan sem működőképes. Ilyenkor érdemes egy kis  kókuszolajat gyengéden a köldökbe masszírozni, az óra járásával megegyező illetve azzal ellentétes irányban. Az olaj bezsírozza a területet és megkönnyíti a piszok eltávolítását.

shutterstock_14665624

3.Ha már a szappant és az olajat is használtuk, gyengéden tegyük a köldökbe a pamut fültisztítót és szedjük ki a piszkot. A bőr feszesen tartásához használjuk az ujjunkat.

4.Miután a piszkot eltávolítottuk, egy sós vizes keverék jól jöhet a köldök kiöblítéséhez. Használjunk hozzá meleg vizet.

5.Az alapos öblítés után töröljük szárazra egy vékony törölközővel vagy kendővel. Ha még mindig úgy látjuk, hogy piszkos, végezzük alaposabban még egyszer a műveletet.

6.Végül érdemes hidratálni is a köldököt – ahogyan a test más részeit. Egy sűrűbb hidratáló krém jó választás, melytől lággyá és megfelelően hidratálttá válik a bőr.

A köldök tisztogatását gyakran ajánlott elvégezni – épp olyan sűrűn, mint ahogy arcot mosunk vagy éppen fürdünk. Ugyanis ha rendszeresen tisztítjuk a köldököt is, nem lesz lehetősége a piszoknak felhalmozódni. A tisztítással megelőzhetünk fertőzéseket és a kellemetlen szagot is kiküszöböljük.

Amennyiben piercing-et rakattunk a köldökbe, a tisztítása még fontosabb – ilyenkor ugyanis még inkább fennáll a bakteriális fertőzések esélye, mely fájdalommal és duzzanattal járhat.

Érdemes orvos javaslatát is kikérni, hogyan tisztogassuk a köldököt olyan esetben, ha piercing díszíti azt.

Forrás: Adrina – Napidoktor.hu

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.