11 éve nyújt segítséget a KézenFogva Alapítvány információs központja

Kihez forduljak, ha fogyatékossággal született a gyermekem? Hol kaphatok szakmai segítséget? Merre van a lakóhelyemhez legközelebbi speciális szakiskola? Milyen anyagi támogatásban részesülhetek?

Ilyen, és ehhez hasonló kérdések kavaroghatnak minden szülő fejében, ha értelmi vagy halmozottan fogyatékos gyermek érkezik a családba. A KézenFogva Alapítvány nekik, valamint az érintett hozzátartozók, szakemberek és szervezetek számára hozta létre információs szolgálatát, melyen keresztül igyekeznek minden felmerülő kérdésre választ adni.

Az országban egyedülálló, immár több mint 10 éve működő szolgáltatás telefonon, e-mailen és online is elérhető. A KézenFogva Alapítvány honlapján található, folyamatosan frissülő adatbázis a szociális ellátások és a fogyatékos emberek felé nyitott intézményekkel kapcsolatos adatok összesítését tartalmazza, de a szülők igényei alapján már fejlesztő játékgyűjtemény is helyet kapott az oldalon.

down_syndromw1

Az adatbázisban jelenleg 893 intézmény által nyújtott 2630 szolgáltatási egysége között lehet keresni. Az ország minden részéből találhatók adatok, az adatszolgáltatás önkéntes. A könnyebb eligazodás érdekében lehetőség van például lakóhely, fogyatékossági szint, fejlesztő módszerek, valamint szolgáltatástípusok szerinti keresésre is.

A weboldal hasznosságát, az összegyűjtött információk szükségességét mi sem bizonyítja jobban, mint hogy havonta nagyságrendileg 20.000 egyedi látogató, éves szinten pedig mintegy 240.000 ember keres az online adatbázisban, telefonon és e-mailen keresztül pedig kb. 200 megkeresés érkezik évente az alapítvány munkatársaihoz. A kérdések általában a fogyatékos emberek elhelyezésével, és a nekik járó vagy igényelhető ellátásokkal kapcsolatosak.

A KézenFogva Alapítvány 1993 óta dolgozik egy olyan befogadó társadalomért, melyben a fogyatékos embertársaink minél nagyobb társadalmi nyilvánosságot kapnak, és képesek méltósággal élni mindennapjaikat.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.