Ha szomorú a papa, sírós lesz a baba

Ha sírós vagy hasfájós a baba, az legalább annyira lehet az apa lelkiállapotának a következménye, mint az anyáé.

Korábbi kutatásokból ismert volt, hogy az anyai depresszió következtében különösen sírós vagy hasfájós lehet a baba, de keveset tudtunk az apák szerepéről.

?Mindezidáig szinte minden figyelem az anyai depresszió hatásaira irányult? – mondta dr. Mijke P. van den Berg, a rotterdami Erasmus Medical Centre pszichiátere, a kutatás vezetője. ?Ez a kutatás arra mutatott rá, hogy apai faktorokat is figyelembe kell venni.?

4426 újszülött szüleit kérdezték ki depressziós tünetek tekintetében, míg a különösen sok sírást az elmúlt hét legalább három napján tapasztalt napi több mint három óra sírásban határozták meg.8051Összesen a babáknak mindössze 2,5%-a felelt meg a különösen sok sírás kritériumainak, de ezek szüleinél a kutatók 30%-kal nagyobb rizikót találtak depresszióra vonatkozóan. Ráadásul, ha az apa depressziós tüneteket mutatott, a baba kétszer akkora valószínűséggel tartozott a különösen sokat síró csoportba, mint a nem depressziós apák gyermekei.

?Az apák nagyon is számítanak, úgyhogy a terhesség alatt az ő lelki egészségükre is fokozottan kell figyelni? – mondta van den Berg. Dr. Jon Shaw, a Miami Egyetem gyermek- és serdülőpszichiáter professzora hozzáteszi: ?A jelenség talán azzal függ össze, ahogyan az apa depressziója hat a család hangulatára, a szülők kapcsolatára vagy a gyermeknevelésre, de, amint a szerzők is felvetik, genetikai faktorokra is utalhat.?

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.