A bokagyakorlatok fejlesztik az egyensúlyérzéket

A boka és a lábfej egyszerű feszítő gyakorlata fejlesztheti az idősebbek egyensúlyérzékét, mutatta ki egy portugál kutatás.

Az intézményben élő idősek közül azoknak, akik elvégezték a gyakorlatokat, erősödtek a bokát rögzítő izmok, ráadásul jelentősen fejlődött az egyensúlyérzékük is. Ahogy öregszünk, csökken a mozgékonyságunk, részben amiatt, mert gyengülnek az alsó végtagjaink, jegyezte meg a Portoi Egyetem munkatársa, Fernando Ribeiro munkatársaival együtt a Geriatrics and Gerontology International című folyóiratban.

Ha azokat az izomcsoportokat vesszük célba, melyek kulcsszerepet játszanak az egyensúly megtartásában, akkor egy olcsó módszerrel növelhetjük a mozgékonyságot és előzhetjük meg az eséseket az idősek körében, tették még hozzá. Annak megállapítására, hogy egy kulcsfontosságú izomcsoport erősítésével valóban fejleszthető-e az egyensúlyérzék, Ribeiro és csapata találomra kiválasztott 48, intézményben élő idős személyt. Két csoportra osztották őket: egy részük végezte a bokaerősítő gyakorlatokat, a többiek alkották a kontrollcsoportot.11834Az erősítő gyakorlatokat hat héten át végezték, hetente háromszor 15 percben. Egy-egy alkalom egy ötperces bemelegítő részből, öt perces bokafeszítésből-lazításból állt egy elasztikus szalag segítségével, végül öt perces levezetéssel zárták le a gyakorlatsort. A résztvevőknek az idő múlásával egyre erősebb szalagokat adtak.

A kontrollcsoportnál a hat hét elteltével nem mutatkozott változás a boka erősségében vagy a mozgékonyságban. A bokagyakorlatokat végző csoport tagjainál azonban jelentősen erősödtek a dorsiflexorok, melyek felfelé feszítik a lábfejet; illetve a talpfeszítő izmok, melyek a lábfejet ellazítják. Ők jobban teljesítettek két olyan vizsgálat során is, amikor megmérték a funkcionális mozgékonyságukat és egyensúlyukat. Az egyik vizsgálat során lemérték, hogy milyen messzire tudnak előrenyúlni anélkül, hogy a lábuk elmozdulna; a másiknál pedig megmérték, mennyi idő alatt keltek fel a székről, tettek meg három métert, fordultak meg és ültek vissza.

A kutatók az alábbi következtetést vonták le: “Véleményünk szerint ez a technikailag kevés eszközt igénylő progresszív ellenállási gyakorlatsort be lehetne vezetni minden idősek otthonában egy rehabilitációs csapat felügyelete alatt.”

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.