Virítsd a nagy mellizmot!

Tagadhatatlan, hogy a kisportolt test egyik leglátványosabb részlete a nagy mellizom – a férfiak előszeretettel mutogatják is. Hogyan érdemes fejleszteni?

Kidolgozott mellizom

A szép, kidolgozott testtel valóban gyorsan felhívja a figyelmet magára az ember – a férfiak szívesen gyúrnak a felső testükre, hogy a has minél kockásabb, a nagy mellizom pedig látványosan kisportolt legyen. A kerek, duzzadó izom nemcsak irigylésre méltóan mutat, tulajdonosáról azt feltételezzük, hogy egészségesen él és sokat mozog.

A nagy mellizom három dologhoz is kapcsolódik: ezek az egyenes hasizom hüvelye, a szegycsont és a felkarcsont, ugyanis az utóbbihoz is hozzátapad. Azt a célt szolgálja, hogy a széles hátizommal együttműködve nagy erővel húzza a felemelt kart – amennyiben a mellkas rögzítve van. Úszás alkalmával szerepe van a távolított karok előrehúzásában, közelítésében.

Akik azonban látványosan nagy mellizom elérésére gyúrnak, fel kell kötniük a gatyaszárat: annak ugyanis, hogy növeljük a mellizmot, leghatásosabb módszere, ha fekve nyomást mindennapos gyakorlatunkká tesszük.

Foto:123rf.com

 

Az edzésterv minden testépítőnél hasonló: a fekve nyomást nem hagyják ki, mivel ez alapnak számít a szép, kerek mellizom eléréséhez. A fekve nyomás az egész mellet fejleszti. Hogy hogyan kell fogni a súlyt, mennyire emeljük ki, milyen gyors legyen a mozdulat, azt az edzésterv során döntsük el az edzőnkkel. Egyébként biztonságos gyakorlatnak számít, de hozzá kell tenni: nem csupán a fekve nyomás segít a nagy mellizom szépítésében. Nem árt a többi mellizom gyakorlatot is ismerni és végezni, hogy a mell izomzata kiegyensúlyozott is legyen, ne csak látványos.

Testépítés során az izmokat terheljük – ráadásul úgy, hogy közben nagyon fontos a koncentráció. A mellizmoknak az egész mozdulat során dolgozniuk kell. Azoknak az erejével kell dolgozni, amelyeket erősíteni, edzeni szeretnénk, tehát a többi csak annyiban vegyen részt a mozdulatban, amennyire éppen csak szükséges.

A nyári felszedett plusz kilók ellen egy hatásos, otthoni edzésterv.

Edzésterv otthonra kezdőknek

 

Mely gyakorlatok a legjobbak?

A mellizom erősítéséhez és formálásához használhatjuk a könnyített fekvőtámaszt, az áthúzást hajlított karral illetve gépen, széles kartámaszban vagy szűk kartámaszban végezhető fekvőtámaszt. A fekve nyomásos gyakorlatok közül választhatjuk a szűk fogással vagy széles fogással történő fekve nyomást, de ferde vagy egyenes padon, egykezes vagy több kezes súlyzókkal is végezhetjük. A negatív egyenes vagy ferde pad is megfelelő.

Mellből nyomást végezhetünk nyomás gépen, és szabad súllyal is, vagy szabad súllyal, de ferde padon. Egy kezes nyomást chest-press gépen csinálhatunk, de a szabad súllyal történő hátra engedés (pull over) is remek gyakorlat. A tárogatás minden formája szintén a mellizom erősítését szolgálja: a tárogatás szabad súllyal vagy lapsúlyokkal, kábellel, a ferde padon vagy egyenes padon történő tárogatás, peck deck gépen, kábellel egyenes padon, vagy negatív ferdepadon végzett tárogatás. Hatékony gyakorlat az edzéstervben a csigás keresztezés, a tolódzkodás is. Aki tehát szép, kidolgozott mellizmot szeretne, vágjon máris bele!

 

Forrás: https://napidoktor.hu/index