Téli sportok, téli sérülések

Sokan már alig várják, hogy belevághassanak a téli sportokba, de érdemes belegondolniuk, hogy éppen ezt az időszakot ajánlott felkészüléssel tölteniük.

Megfelelő állóképesség és előkészítés nélkül könnyen tönkremehet a legjobban induló síelés is. Holott körültekintéssel sok baleset megelőzhető lenne, állítják az Oxygen Életmód Központok szakemberei.

Jellegzetes téli sérülések

Télen különösen gyakoriak a rándulások, húzódások, kartörések, sőt, a combnyaktörések is, amelynek az idősebb korosztályban akár súlyos következményei is lehetnek, a meggyengült csontszerkezet miatt. A fiatalabbak leginkább bokaficam, csukló- és alkartörés miatt fordulnak orvoshoz.

Sajnos, kevesen veszik figyelembe, hogy a téli sportok, a korcsolyázás, a síelés, de akár a szánkózás is számos veszély forrása lehet, a megfelelő előkészületek nélkül. Az egyik legjellemzőbb sérüléstípus síelés során a térd elülső keresztszalag sérülése, mely gyakran kombinálódhat csúszóporc és oldalszalag-sérüléssel is.

Foto:pixabay.com

Célzott tréning

Téli sportok esetében fontos a jó erőnléti, edzettségi állapot, amely több hetes felvezető tréninggel érhető el. Az intenzív síelés a nagyobb magassággal járó alacsonyabb oxigénkoncentráció és a szárazabb levegő miatt is igénybe veszi a szervezetet, erre legjobban hónapokkal korábban megkezdett futással, biciklizéssel készülhetünk fel.

Ma már kifejezetten célzott tréning is elérhető, az úgynevezett síszimulátorral. Ez az új fejlesztésű kondicionáló eszköz a pályán siklás érzetét kelti, használatával egyszerre fejleszthető az egyensúlyérzék, a kondíció, erősíthető a keringési rendszer, és a síelés közben használt izomcsoportok. – mondja Szabó Ferenc, az Oxygen Wellness vezető személyi edzője.

foto:mindenamihallas.hu

A sportolás előtti bemelegítés és az aktív levezetés jelentősége is hatalmas, ezzel máris csökkenthetjük a baleseti kockázatot. Nagy hangsúlyt kell fektetni a megfelelő táplálkozásra, hiszen ilyenkor megnő az energia- és vitaminszükséglet, valamint elengedhetetlen a rendszeres folyadékpótlás és a kellő pihenés is. Szintén fontos a kellően meleg, réteges, kényelmes és száraz ruházat és a kényelmes sícipő. Aki valóban komolyan szeretne felkészülni, és biztonságosan szeretne mozogni, érdemes előzetesen egy orvosi vizsgálaton és tanácsadáson is részt vennie.

Tippek a síbalesetek elkerüléséhez

  • Csak biztonságos, kijelölt pályákon síeljünk, snowboardozzunk, jégre csak akkor menjünk, ha megengedett.
  • Kesztyűt mindig viseljünk, a bot pántját pedig ne tekerjük a kezünkre, ezzel sok kézsérülés megelőzhető.
  • Fontos a megfelelő, kontrasztos üvegű síszemüveg, a megfelelő térlátás, és mélységélesség miatt.
  • Mivel a legtöbb baleset délután, a síelés végén történik, ügyeljünk rá, hogy ha fáradtak vagyunk, mindig tartsunk pihenőt.
  • Az alkohol nem csak azért veszélyes sportoláskor, mert csökkenti a koncentráló képességet, de értágító hatása miatt a kihűlés esélyét is növeli.

Sportolás közben a zene segít. Holtpontokon újabb lendület adhat. Ez alól a téli sportok sem lehetnek kivételek. Vagy mégis?! Olvassák el érveinket pro és kontra, majd döntsenek Önök!

Hallgassunk-e zenét síelés vagy snowboardozás közben?

Forrás: Oxygen Medical


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.