Olimpiai sportok – Kézilabda

Kézilabda játékok az 1972-es müncheni olimpia óta rendszeresen szerepelnek a programban. Kezdetekben szabadtéren játszották a mérkőzéseket

A kézilabda közkedvelt sport fiatalok és idősek, férfiak és nők között egyaránt. Remek kondíciót ad, emellett kifinomult érzéket fejleszthetünk a labdajátékok iránt, s megtanulhatunk csapatban dolgozni. Ez a sport igencsak használatba veszik izületeinket, így egyre többet hallani, hogy a fiatal kézilabdások több térdműtéten esnek át.

A kézilabdát 40×20 méteres, téglalap alakú területen játssza 7-7 ember. A játékidő kétszer 30 perc, amelyet most már 15 perc szünet választ el egymástól. A szabaddobási vonal 9 méterre van felfestve a kaputól, a kapuelőtér 6 méterre, a büntetővonal pedig 7 méterre.

kezilabda480

A labdák mérete korcsoportonként változó, 1-3as méretig terjed. A mérkőzéseket két egyenjogú bíró vezeti, akikhez kizárólag a csapatok kapitányai szólhatnak. A 6 poszt nevei a következők: Jobbszélső, jobbátlövő, irányító, balátlövő, balszélső.

A magyar férfi válogatott még soha nem szerzett érmet, általában pontszerző helyen fejezték be az olimpiát. A nők ezzel szemben 3 bronzérmet szereztek, emellett kijutásuk alkalmával mindig pontszerző helyen végeztek.

Londonba sajnos nem jutott ki a női válogatott, de a férfiak büszkén képviselik Magyarországot!

vid4u.init(480,360,’Yxu0FQQ9yi’,null,3);

Forrás: