Mozogj! Mert azt mondtam!

Mind több amerikai orvos tanácsolja különböző betegségek megelőzése és kezelése végett a rendszeres testmozgást.

Mozogj! Megéri…

Az amerikai közegészségügyi központ először 2000-ben, majd 2005-ben, 2010-ben és 2015 -ben gyűjtötte össze azokat az adatokat, amelyek az orvosi tanácsadásra vonatkoztak. A kérdezés véletlenszerű, számítógépes rendszer alapján történt, az amerikai népszámlálási hivatal kérdezőbiztosai keresték fel azokat a háztartásokat, amelyek rákerültek a listára.
Azt kérdezték, hogy “az utolsó 12 hónapban orvosa vagy bármelyik, egészségüggyel foglalkozó személy tanácsolta-e Önnek, hogy végezzen  valamilyen, rendszeres testmozgást, vagy sportoljon”.

A vizsgálat eredményeiből kiderült, hogy 2015-ben a több testmozgásra vonatkozó tanácsot a leggyakrabban a 45-74 esztendős korosztály tagjainak adták az egészségügyi dolgozók: 42 százalék esetében tanácsolták ezt az életmódi változtatást. Több testmozgást legritkábban a 18-24 éveseknek kellett ajánlani: az amerikai lakosok 18,1 százalékának.

sport_mozgas

A 85 éves, vagy annál is idősebb embereknek esetében 28,9 százalékban javasolták ezt az egészséget javító életmódi sajátosságot, kétszer többnek, mint tíz évvel korábban.

A központ illetékesei felhívták a figyelmet: jól látszott, hogy az orvosok a cukorbetegségben szenvedők és az elhízottak esetében kiemelt fontosságot tulajdonítanak a sportnak, a testmozgásnak. Úgy érzékelték, hogy a kezelőorvos ilyen jellegű tanácsait betegeik komolyan veszik és igyekeznek is követni.

Forrás: MTI