"Mozdulj rá! 2×3" – ingyenes sportprogramok Óbudán

“Mozdulj rá! 2×3” elnevezéssel ingyenes szabadidős sportprogram-sorozatot rendez idén Óbudán a kerületi önkormányzat.

A nagysikerű Óbudai Olimpia után, április 7-én indul az újabb hat állomásból álló sportsorozat, amely népszerű tömegsportokkal buzdít  és ad lehetőséget minden korosztály számára a mozgásra. Az eseményről sajtótájékoztatón számolt be többek között a szervező, az Óbudai Sport Kft. igazgatója Csepeli Zsuzsanna és a fővédnök Tóth Tamás, kétszeres ezüstérmes paralimpikon úszó.

Szántó Dávid műsorvezető bevezetőjében köszöntötte a jelenlévőket, köztük a rendezvény meghívott vendégeit: Bús Balázs polgármestert, Tóth Tamás kétszeres ezüstérmes paralimpikon úszót, a rendezvény fővédnökét, dr. Simicskó István sportért és ifjúságért felelős államtitkárt, Gyurta Dániel olimpiai arany- és ezüstérmes, kétszeres világ- és Európa-bajnok úszót, Erőss Zsolt hegymászót, dr. Thomka Györgyöt, a Szent Margit Rendelőintézet ügyvezető igazgatót és dr. Horváth Piroska Jövőbarát Alapítvány elnököt.

2×3 sportnap, azaz hat nap, amely augusztusig nyújt élményteli közösségi programot baráti társaságok és a család számára is.

Bús Balázs polgármester a kezdeményezésről így nyilatkozott:" Az önkormányzat már egy ideje nagy hangsúlyt fektet a közösségépítésre, amelynek eszközei a kultúra, a sport és a közösségi terek fejlesztése. Arra törekszünk, hogy minél több kerületi lakost megszólítsunk és bevonjunk eseményeinkbe, rendezvényeinkbe. A sport egy kiemelkedő terület, melynek nem csak az egészségmegőrzésben van, hanem preventív szerepe is kimutatható."

Az önkormányzat terveiről  szólva elmondta, hogy a  kerületben működő sport szervezetek  támogatására közel 100 millió forintot fordít az önkormányzat, azzal a céllal, hogy minél több óbudai sportoljon. "2010 óta nyolc kültéri fitneszparkot építettünk, idén további négyet tervezünk, ami kifejezetten az idősek sportolási lehetőségeit szélesíti. Az egyik legnagyobb vállalásaink egyike, az a multifunkcionális sportcsarnok, amely helyet ad jégpályának és uszodának is. Ha ezeket mind megvalósítjuk, bátran kijelenhetjük, Óbuda a legsportosabb kerület."

futas10

A rendezvénysorozat egyes állomásairól dr. Csepeli Zsuzsanna beszélt:

Óbudai Futófesztivál: A rendezvénysorozat első állomására 2013. április 7-én a Hajógyári- szigeten kerül sor, ahová a futás szerelmeseit várják. A 21,097 km- es félmaratoni, 7 km-es és 3,5 km-es távok között mindenki megtalálhatja a kedvének és edzettségének megfelelőt. Ennek a regisztrációja már elkezdődött, jelenleg 1200 fő indulót regisztráltak.

Tour de Óbuda kerékpáros nap: A legismertebb Tour de France kerékpáros verseny nevének mintájára Óbuda is megrendezi a III. kerület legnagyobb szabadidős biciklisnapját. Ezzel egyre többeket szeretnének motiválni arra, hogy kerékpárral járjanak a városban. A készlet erejéig a szervezők kölcsönbringákat is biztosítanak a kilátogatóknak, 2013. május 12-én az óbudai Fő téren.

Óbudai Teljesítménytúra: 2013. szeptember 28-án szombaton a természet szerelmeseit invitálják túrázni a budai hegyekbe.  25 km-es táv várja a kirándulni vágyókat, akinek ez soknak tűnik, vagy családdal érkeznek, választhatja a 12 km-es rövid távú útvonalat is.

Óbudai Családi Sportnap a Csillaghegyi Strandon – Csobbanj rá! A Mozdulj rá! 2×3 második hármas rendezvény csoportján a vízé a főszerep. Elsőként a Csillaghegyi Strand ad otthont egy családi szabadidős, sportos kikapcsolódásnak 2013. június 16-án vasárnap.

Óbudai Nyugdíjas Sport Nap a Csillaghegyi Strandon – Csobbanj rá! A második vízi rendezvényen az idősek kerülnek előtérbe. Jógával, gerinctornával, Tai Chi-vel és egyéb szórakoztató, interaktív foglalkozásokkal várják a szép korúakat szintén a Csillaghegyi Strandon, 2013. július 28-án vasárnap.

Óbudai Családi Sportnap a Pünkösdfürdői Strandon – Csobbanj rá! Az utolsó vízi sportnapot a Pünkösdfürdői Strandon rendezi az Óbudai Sport Kft. 2013. augusztus 4-én vasárnap. Az ingyenes rendezvényen bemutatókkal és gyerekprogramokkal várják az érdeklődő családokat.

joga_katt1

"Az állomásokon azonban nemcsak a sporté lesz a főszerep- tett hozzá z Óbudai Sport Kft. igazgatója,-  az odalátogatók ingyenes egészségügyi vizsgálatokon is részt vehetnek majd illetve a sport mellett a jótékonyságnak is fontos szerep jut majd az eseményeken, 2013-ban a Jövőbarát Alapítvány számára gyűjtünk."

Tóth Tamás az esemény fővédnöke megtiszteltetésnek érzi a felkérést. Kifejtette, hogy fontosnak tartja a sport népszerűsítését, mert kevesen sportolnak országszerte. A rendezvény alkalmas arra, hogy a családoknak komplex szabadidős programot kínáljon ingyenesen.

Gyurta Dániel elmondta, hogy szívéhez természetesen a vizes sportnapok állnak közel, így ezeken megpróbál részt venni. Kiemelte a tavalyi rendezvény sikerét, ami szerinte megismételhető idén is.

Erős Zsolt viccesen megjegyezte, reméli a neve nem riaszt el senkit a teljesítménytúrától, és nem gondolják majd, hogy extrém kihívással kell megküzdeniük a budai hegyekben. Sajnos manapság több a lehetőség a számítógépek képernyőjére tapadni, mint megfelelő sportprogramot találni, ezért rendkívüli ez a kezdeményezés. A gyerekeimmel jövök majd el, mindenképpen családban gondolkozom a rendezvény kapcsán. – tette hozzá a hegymászó.

Dr. Thomka György a Szent Margit Rendelőintézet ügyvezető igazgatója beszédében kitért arra, hogy szeretnék felhívni az emberek figyelmét a prevencióra valamint a szűrővizsgálatok fontosságára. A rendelőintézet dolgozói úgy, mint tavaly is csapatként is részt vesznek majd az egyes napokon.

Az sajtótájékoztatón jelen volt Pálos Péter aranyérmes paralimpikon asztaliteniszező is, akit dr. Horváth Piroska mutatott be. A Jövőbarát Alapítvány vezetője elmondta, hogy Péter náluk edzett és büszke arra, hogy alakja példaként áll azok a fiatalok előtt, akikért az Alapítvány létrejött. Ők a csellengő fiatalok, akiknek az otthoni körülményeik nem teszik lehetővé, hogy sportoljanak. "A ping-pong nálunk egy eszköz, amivel segítünk leküzdeni ezeknek a fiataloknak nehézségeiket. Az Alapítvány két Guiness rekorddal is büszkélkedik a ping- pong területén és újabbra is készül." A Mozdulj rá!2×3 rendezvénysorozat idén ennek az Alapítványnak gyűjt.

Forrás: