Mire jó a kutyaiskola? – Nagykutyák

A kölyökkutyákat mindenképp érdemes később kutyaoviba vagy iskolába vinni, de a felnőtt állatoknak, és persze gazdijuknak is nagy hasznára lehet

Felnőtt, neveletlen kutyámat is érdemes még kutyaiskolába vinnem?

Ha a kutyaovit elmulasztottuk, vagy kutyánk már jócskán felnőtt korú, akkor is érdemes még elkezdeni az iskolát. A kutyák számára a suli elsősorban játék, nagyon hálásak lesznek nekünk az együtt töltött időért. Egy több éves kutya is nagyon tanulékony, ha megfelelően ösztönözzük, meglepően sok kérésünket képes végrehajtani.

Akkor sem kell megijednünk, ha ebünknek valamilyen viselkedési problémája van (pl. más állatokkal vagy emberekkel agresszív), vagy esetleg felnőtt kutyust hoztunk ki a menhelyről, akivel nehezen boldogulunk. Az ilyen kutyák számára a legtöbb kutyaiskolában külön úgynevezett szocializációs csoportot hoznak létre. Itt a kutyák előbb megtanulnak közösségben viselkedni, és csak ezek után mehetnek a ‘normál’ csoportba.

Manapság nagyon kedveltek a kisméretű kutyák, pl. bolognese, havanese, csivava. Akiknek ilyen ebük van, tudják, hiába a kis méret, nevelni őket sem egyszerű, ugyanúgy kihívás elé állítja a gazdit, mint nagyobb társaik tanítása. Nem kell viszont attól tartanunk, hogy a kutyaiskolában baja esik mini kutyánknak, a legtöbb intézményben az ő számukra is külön csoportokat hoznak létre.

kutya8

Pontosan mi történik a kutyaiskolában?

Az iskolában, csakúgy mint az óvodában, gyakorlatok követik egymást, ezeket a gyakorlatokat szakítják meg a játékidők. Az ovival ellentétben itt már hosszabb az egyhuzamban tanulással töltött idő, de a játékra is bőven van alkalom. Az iskolának – csakúgy mint az emberek esetében – különböző szintjei vannak, egy-egy szintet vizsgával kell lezárni, ezután kezdhetjük el a magasabb fokú tanfolyamot.

Az alapfokú tanfolyamon a gazdik megtanulják, hogyan érjék el kutyájuknál, hogy az üljön, feküdjön, egy helyben maradjon. Az egyik legfontosabb feladat, amelyet mindenképpen meg kell tanítanunk kutyánknak – akár járunk vele iskolába, akár otthon tanítjuk – a behívás, tehát hogy ebünk bármilyen körülmények között odajöjjön hozzánk, ha hívjuk.

Ennek nagyon nagy haszna van, főleg a kutya biztonsága szempontjából (gondoljunk csak a macska után az autóúton puskagolyóként kilövő kutyára). Sok gazdi életét megkeseríti, hogy nem tudnak nyugodtan pórázon sétálni, mert a kutya húz, ha más kutyák mellett haladunk el, szinte kitépi a kezünket, ebben is segíthet a kutyasuli, ebünk megtanul lábunk mellett, nyugodtan pórázon sétálni, a körülményektől függetlenül.

A haladóbb tanfolyamokon a tudásunkat elmélyíthetjük, például megtaníthatjuk ebünknek, hogyan sétáljon lábunk mellett póráz nélkül is. Ez természetesen már nem feltétlenül szükséges ahhoz, hogy kedvencünkkel harmóniában éljünk. Az iskolába járás azonban sokszor a gazdi számára is szenvedéllyé válik. A szabadban a kutyákkal való foglalatosság igazán élvezetes, főleg, ha közben hasonló érdeklődésű emberek társaságában is tölthetjük az időt. Ezért sokan még akkor is járnak kutyaiskolába, ha ebük már rég megtanulta a lecké.

vid4u.init(480,360,’Yxu0FQQ9yi’,null,3);

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.