Mindent az izomgörcsről – 2. rész

Gyakran görcsöl egy izmunk, de nem tudjuk, miért kapjuk a kínlódást? Ássuk bele magunkat jobban az izomgörcsök típusaiba, és az okok is kiderülnek.

Izomgörcsök típusai

Tetánia

Tetániában a szervezet minden idegsejtje aktiválódik, ez pedig stimulálja az izmokat. A reakció izomgörcsöket vagy görcsöket okoz az egész szervezetben. Neve – tetánia – a tetanusz toxin idegekre gyakorolt hatásából származik. Ma már általánosan alkalmazzák izomgörcsökre és egyéb állapotokra, így a magnézium- és kalcium alacsony szintjére is a vérben.

Az alacsony magnézium- és kalciumszint az idegszövetek aktivitását növeli nem specifikusan, szintén okozhat merevgörcsöket. Gyakori, hogy ezeket a görcsöket egyéb idegi funkciók hiperaktivitása kíséri, az izomstimuláció mellett. Példa erre, hogy a vérben levő alacsony kalciumszint nemcsak a kezek és a csukló görcsét okozzák, de zsibbadás és bizsergés jelentkezhet a száj környékén is.

izomgörcs

Olykor a tetániás görcsöket nem lehet megkülönböztetni a valódi görcsöktől. A kísérő érzések vagy más idegi funkciók, melyek jelentkeznek a tetániánál, nem nyilvánvalóak, mert a görcsös fájdalom „elfedi” őket.

Kontraktúra

A kontraktúrák akkor jelentkeznek, ha az izmok képtelenek pihenni, akár hosszabb időn keresztül. Tovább tart, mint egy közönséges izomgörcs. A konstans görcsöt az adenozin-trifoszfát (ATP) kimerülése okozza a sejten belül. Ez megakadályozza az izomrost relaxációját. Az idegek inaktívak.

derékfájás

A kontraktúra lehet örökölt probléma – például előfordul a McArdle-betegségben szenvedőknél, akiknél a glikogén cukorra lebontása nem működik megfelelően az izomsejtekben – de szerzett körülmények miatt is bekövetkezhet: a hyperthyreotikus myopathiában szenvedőknél például, amely egy izombetegség és a túl aktív pajzsmiriggyel hozható összefüggésbe. Ez a fajta izomgörcs-típus egyébként nem túl gyakori.

Disztóniás görcsök

Az izmok görcsölésének utolsó kategóriája a disztóniás görcsök – ebben az esetben az izmok, melyeknek nem kell részt venniük egy tervezett mozdulatban, arra vannak késztetve, hogy összehúzódjanak. Ez gyakran a szándékolttal ellentétes irányú mozgást eredményez, és/vagy eltúlzott mozgást.

Néhány disztóniás görcs kisebb izomcsoportokat érint – szemhájat, pofákat, nyakat, gégét. Az izmok görcsölése érintheti az ismételt tevékenységet végző kezeket és karokat, ez gyakori az írással foglalkozóknál, billentyűzeten gépelőknél, azoknál, akik hangszeren játszanak és még sorolhatnánk. Az ilyen tevékenységek valódi görcsöket is létrehozhatnak az izomfáradtságnak köszönhetően. Mindenesetre a disztóniás görcs nem olyan gyakori, mint a valódi.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.