Maximális teljesítmény – ahogy Hosszú Katinka csinálja

A napokban lezajló vízi világbajnokságon láthattuk, hogy milyen hihetetlen teljesítményt produkálnak a világ és hazánk versenysportolói. Hosszú Katinkának volt olyan napja, amikor kétszer is Európa csúcsot döntött és kettőszáz méter vegyes számban sikerült a világ legjobb idejét úsznia és négyszáz méteren is világbajnok lett. Az úszóknál, vízi sportot űzőknél alapvető jelentősége van a tüdőkapacitás maximalizálására. Az edzésen túl milyen lehetőségeik vannak ennek megvalósítására? A káros tényezőket – por, szmog, allergia – vajon, hogy lehet kivédeni versenysportolóként, hogy ne befolyásolja a teljesítményt?

Minden sportoló legfőbb célja, hogy a magában rejlő maximális potenciált elérje. A legmeghatározóbb tényezője annak, hogy ez sikerül-e az optimális légzés és tüdőkapacitás. Az egészségügyi száraz sóterápia (speleo terápia) a sportolóknak segíthet abban, hogy elérjék a legjobb teljesítményüket és megszerezzék azt az extrát a versenytársaikkal szemben, hogy javítják és növelik a tüdőfunkcióikat, kapacitásukat és erőnlétünket.

Por, szmog, allergia – az elkerülhetetlen, de kivédhető káros tényezők

Számos olyan légzőszervi és pulmonális korlát van, ami befolyásolhatja egy sportoló teljesítményét. Az akadályoztatott légáramlás a teljesítmény csökkenéséhez vezet. A levegőben áramló allergénekre és más nem kívánt és belélegzett részecskék iránti kitettség miatt csökkenhetnek a tüdőfunkciók, de a légzőszervi megbetegedések, az asztma, az allergia, a légcsőgyulladás, különböző bakteriális fertőzések sem kerül el az élsportolókat, így ezek a jelenségek negatívan befolyásolják a teljesítményüket.

só2

A gyenge légzés káros hatásai

A helyes és teljes légzés minden ember számára egyaránt létfontosságú, nem csupán a sportolók, jelentős testmozgást végzők számára. Az akadályoztatott légzésfunkció és csökkent tüdőkapacitás a következő káros következményeket okozhatja:

  • A vér kevesebb oxigént képes felvenni, így csökken az erőnlétet és a teljesítmény
  • Megnövelheti az izomsérülés esélyét a verseny vagy edzés során
  • A tejsav szintje megnövekedik az izmokban, ennek eredőjeként elnyújtott izomlázat, izomfáradtságot eredményezhet
  • Dehidratálja a szervezetet
  • Növelheti a görcsképződést
  • Jelentősen elnyújtja a sérülésből történő felépülés idejét
  • Megnöveli a szívritmus számot
  • Növeli a feszültséget, stresszt
  • Csökkenti a koncentrációt
  • Csökkenti az energiaszintet
  • Hozzájárul a gyenge alvásminőséghez
  • Csökkenti az oxigén cserélődésének a hatékonyságát

Az egészségügyi száraz sóterápia teljes mértékben természetes és gyógyszermentes megoldást nyújthat ezekre a problémákra, hatékonyan előzi meg a fent felsorolt jelenségeket, így segítve a maximális teljesítmény elérését.

Hogyan hat a só?

Az egészségügyi szempontból is igazolt sóterápia a legújabb trend a professzionális sportolók edzésében, Kelet-európai nemzeti csapatok gyakran integrálják edzéstereikbe. A csapatok akár egy hetet is eltöltenek például egy hatalmas földalatti sóbarlangban (Lengyelország, Wieliczka, Bochnia sóbánya) mely egy földalatti sportpályával és kosárpályával kínálja terápiáját, vagy igénybe vesznek egy mesterséges körülmények között előállított haloterápiás kúrát.

A száraz só belégzése a következőket eredményezi a testben:

  • Kitisztítja a légutak nyálkahártyáját
  • Megszünteti a légáramlást befolyásoló akadályokat
  • Megnöveli a nyákképződést
  • Kiegyensúlyozottabbá teszi a légcsövek felületének a nedvességét
  • Gyulladáscsökkentő és antibakteriális hatása van
  • Csökkenti a hörgők érzékenységét
  • Javítja a tüdőfunkciókat
  • Segít kitakarítani a nem kívántan belélegzett részecskéket a tüdőből

só

A száraz sóterápiának a célja az aktív edzés programokban, hogy hozzásegítse a sportolót a jobb légzési funkciókhoz és tüdőkapacitásához A sportolók szerint, akik részt vettek egy ilyen terápiában, jobb teljesítményt értek el, kevesebb légzéssel, kevesebb energia befektetéssel tudtak teljesíteni.

Dr. Felix Bochkowsky, lengyel orvos ismertette a száraz só belégzésének a kedvező egészségügyi hatását, ez az 1840-ben készült tanulmány tekinthető az első igazolt orvosi bemutatónak. Nála olvasható, hogy lengyel sóbányában dolgozó munkások egészségi állapota sokkal jobb, mint az egyéb bányákban dolgozóké, sőt megfigyeléseket végzett, melynek eredményeképpen megállapította, hogy a légúti betegségben szenvedő emberek tünetei is javulnak a sóbányákban. Néhány évvel később az egyik tanítványa (Mstislav Poljakowski) Krakow közelében meg is nyitotta az első só-kezelésen alapuló halotherapiás klinikáját.

“Egészségügyi sóterápiás intézménnyel több éven keresztül együttműködve végeztünk megfigyeléseket: 240 páciens – ebből 102 tüdőasztmás, és 103 szénanáthás eset – vizsgálati adatainak feldolgozása alapján láthattuk, hogy jelentősen és egyértelműen javultak a légzésfunkciós értékek asztma és szénanátha esetében. A betegek állapotában bekövetkező szignifikáns javulás 20 kezelés után vált tartóssá. Figyelembe véve az asztma, valamint az allergiás szénanátha elterjedtségét és kínzó panaszokat okozó tüneteit, jelents eredmény, hogy ezzel a kezeléssel szteroid nélkül – aminek a mellékhatásai ismertek – ilyen tartós javulást lehet elérni” – mondta 2014-ben, Dr. Jákó Péter sportorvos, címzetes egyetemi docens Budapesten.

Forrás: