Majd’ szétesel minden nap? Így tedd magad fitté!

Hogyan legyen fitt a napunk reggeltől estig? Nem is sejtjük, milyen apró trükkökkel tehetjük egészségesebbé és szebbé saját magunk és gyermekeink számára a napot!

Gyakran érezzük úgy, hogy a mai napon bizony frissebbek, fittebbek, összeszedettebbek is lehettünk volna?

Ha ez a megállapítás egyre sűrűbben előfordul, tennünk kell valamit. Annak, hogy nem vagyunk igazán a topon, több oka is lehet, de ezeket van mód kiküszöbölni. Lássunk néhány példát!

1.Okoljuk a csörgőrórát

Szeret a család mindig egy kicsit tovább aludni? Amikor csörög az óra, lenyomják, azzal, hogy „még csak 10 percet”? Talán hihetetlen, de az extra alvás hatására csak kevésbé leszünk kipihentek. A rövid és zavart alvási ciklusok ugyanis minket és gyermekeinket is álomittassá tesznek. A nyűglődés helyett azonnal keljünk fel a csörgésre, és győződjünk meg róla, hogy a lurkók is így tesznek. Egy következetes alvási „menetrend” megkönnyíti a reggeleket!

2.Egy kis mozgás

Kezdjük a napot egy gyakorlattal, mely az egész testet erősíti: a delfin tartással. Feküdjünk hasra, és nyomjuk ki magunkat a könyökök és a lábujjak segítségével. A hát legyen egyenes, a hasizmok feszesek. Tartsuk a nyakat is egyenesen. Igyekezzünk 1 percen át megtartani magunkat. Ezt a gyakorlatot szinte mindenhol el lehet végezni, az ágy mellett, a fürdőszoba szőnyegen vagy a TV előtt. A gyerekek is könnyen megtanulják, végezzük együtt minden reggel!

3.Mindig reggelizzünk!

A reggelinek számos előnye van. Ha korán reggel jót eszünk, jobban feltöltődünk, elégedettebbnek érezzük magunkat és nem fogjuk megkívánni az egészségtelen rágcsálnivalókat. Ráadásul, ha reggelizünk, az minket és gyermekeinket agyilag is fogékonyabbá tesz. Egy tanulmány szerint azok a lurkók, akik reggeliznek, jobban teljesítenek az IQ teszteken, mint akik csak néha fogyasztanak reggelit vagy kihagyják ezt a fontos étkezést.
Az ajánlott reggeli egy kiváló fehére-szénhidrát kombináció. Teljes kiőrlésű pirítós tojással, mandula vaj almával vagy alacsony zsírtartalmú joghurt gyümölcsökkel.

reggeli

4.Pihenjünk ingázás közben

Az egészséges mindennapokhoz elengedhetetlen, hogy megtanuljunk napközben is relaxálni, amikor lehet. Az ingázás a munkahelyre is tökéletes erre a célra. Ha vonatozunk, buszozunk, metrózunk, ugyanúgy van módunk zenét hallgatni vagy olvasni közben, mint például ha beállunk egy araszoló kocsisorba. Vagy rugalmas időbeosztásban dolgozunk és el tudjuk kerülni a legnagyobb dugót hazafelé menet.
Minden apróság enyhíti a ránk nehezedő stresszt, ami cseppet sem mindegy. A stressz növeli az elhízás esélyét, ahogyan a szívproblémákét is. Tanítsuk meg gyermekeinknek is a kis technikákat, hogyan lazíthatnának!

5.Töltődjünk fel ebédidőben

A munkaidő alatt felgyülemlő stressz – fejfájás, kimerültség – mindenkinek ismerős lehet. Sajnos, a túl sok stressz legyűrhet minket és egészségtelen szokásokhoz vezethet. A relaxálás segít újra feltöltődni energiával. Használjuk ki az ebédidőt ne csak evésre, hanem töltődésre is, még ha rövid is. Járjuk körbe az épületet vagy menjünk ki egy olyan helyre, ahol kicsit egyedül lehetünk és vehetünk néhány mély, relaxáló lélegzetet…Gyermekeinknek szintén tanítsuk meg ezt a stressz-kezelő technikát!

fank_edesseg

6.Kerüljük a cukros édességeket

Az ebéd után nem sokkal vércukorszintünk lefelé halad, ezért hajlamosak vagyunk édességekhez nyúlni. A büfében könnyű beszerezni pár egészségtelen rágcsálnivalót – de nem muszáj ott vásárolni, otthonról is vihetünk magunkkal fitt finomságokat! Ilyenek az almaszeletek, a teljes kiőrlésű kekszek, a csökkentett zsírtartalmú sajt, vagy kisebb dobozokban zöldségek és hummus.

7.Séta a szabadban

Ahogyan az üzleti találkozóknak, a szülő értekezleteknek vagy az orvoshoz látogatásnak csinálunk helyet a naptárunkban, úgy legyen rendszeres helye annak is, hogy munka után elmenjünk egy rövid sétára, akár egyedül, akár a lurkókkal. A családi séta minden korosztálynak tökéletes! Fél óra séta a környéken heti háromszor, és fittebbek leszünk. Történjen minél hamarabb, amikor mindenki hazaér vagy közvetlenül vacsora után.

vacsora

8.Fitt családi étkezések

Tanulmányok támasztják alá, hogy a közös családi étkezéseknek számos előnye van. Minél több étkezést tölt együtt a família, annál jobban érzik magukat érzelmileg a gyermekek és kevésbé valószínű, hogy elhíznak. Hogyan teremthetnénk meg minden nap a közös étkezéseket? Nyilvánvalóan valami másról le kell mondanunk a napi menetrendben. Mindenképp részt kell vennünk egy bizottságban? Muszáj a gyereknek háromféle foglalkozásra járnia? Csak gondoljunk bele, milyen előnyei vannak a harmonikus családi étkezéseknek, és máris kihúzhatunk valamit a listáról.

9.Relaxálás házimunka közben

Az esti rendtevést, mosogatást akár arra is használhatjuk, hogy magunkba mélyedjünk. Ez lehetséges, ha közben csak arra az egy feladatra koncentrálunk, és mivel például egy mosogatáshoz nem kell különösebb figyelem, remek meditációnak is bizonyulhat. Csak ne szóljon közben a tévé vagy a rádió!
Ezt a módszert a gyerekek is könnyen elsajátítják. A mosogatás közben csordogáló víz relaxáló hatású, az éppen elmosott ruha illata kellemes. Ezen feladatok közben sose gondoljunk arra, mit kell még holnap megcsinálni. Maradjunk a jelenben!

csalad_foz

10.Játék a gyerekekkel

Minden este legyen 15 perc-fél óra arra, hogy közösen játsszunk a gyerekekkel. Vessük mi is magunkat a padlóra, tologassuk a kisautókat vagy babázzunk – rájuk fókuszáljunk és ne egyébre. Az okostelefon és a TV is kizárva! Ha minden együtt töltött időt a tévé, a telefon, a házi feladat vagy házimunka kísér, kimerültek, boldogtalanok és stresszesek leszünk… Plusz, ha kikapcsoljuk a tévét egy órával lefekvés előtt, mindenki könnyebben elalszik majd. A képernyő erős fényének hatására ugyanis nem termelődnek azok a vegyi anyagok, melyek álmossá tesznek minket.

11.Magunknak is hagyjunk időt

Az egészséges alvási szokásokat a gyerekek is átveszik. Szervezetünk legjobban a kiszámítható alvási szokásokra reagál, amely sokkal jobb a késői fekvésnél és a hosszú ideig alvásnál hétvégente. Ne feledjük, hogy ha elegendő pihenést kap a test, az segít az egészségügyi problémák ellen is felvenni a harcot, az elhízástól kezdve a cukorbetegségig, a szívproblémáktól a legegyszerűbb megfázásig. Az alváshiány megnehezíti a döntéshozást, a megfelelő étkezést és azt is, hogy fizikailag aktívak lehessünk…

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.