Heti 3 óra és 5 évvel tovább élhetünk

Egyetlen hely van, ahol egész életünkben élünk, az a testünk. Ha nem kellőképpen gondozzuk, akkor ennek később következményei lehetnek – emelte ki Cseh Gábor.

Egy tanulmány szerint azok az idős emberek, aki hetente három órát tornáznak, öt évvel tovább élnek.

Az Egészségügyi Világszervezet jelenlegi ajánlása heti százötven perc mozgást ír elő a felnőttek számára, beleértve a 65 éven felülieket is.

Minden korosztály számára fontos lenne a mozgás az egészségmegőrzéshez – mondta a Napközben műsorában Cseh Gábor mesteredző, aki úgy látja, hogy egy bizonyos kor felett inkább a nők járnak a fitnesztermekbe.

Dóczi Tamás sportszociológus tapasztalata az, hogy a nőkre általában jellemző az erősebb egészségtudatos magatartás, mint a férfiakra, ami szerinte egyrészt ezzel magyarázható, hogy a nők várható élettartama magasabb, mint a férfiaknál.

Sokan félnek

Cseh Gábor, aki úgy látja, sokan azért nem járnak le a konditermekben, mert félelem van bennük. Egyrészt attól tartanak, hogy kinevetik őket, másrészt nem tudják megfelelően használni a gépeket.

A mozgáshoz az otthoni torna is ideális lehet a mesteredző szerint, de félő, hogy a rossz testtartás miatt lesérül valaki. Ezért lenne érdemes felkeresni egy szakembert, aki megfelelő segítséget tud nyújtani a mozgáshoz, aki elmondja, mit, hogyan kellene csinálni.

Cseh Gábor úgy látja, hogy sok embernél ennek anyagi gátjai is lehetnek, de felhívta a figyelmet arra, hogy vannak fitnesztermek, ahol ezért nem kérnek pénzt, ezeket kell megtalálni – tette hozzá.

Body stick

Négy éve kitalált egy sportot Cseh Gábor . A neve body stick. Ezen az edzésen egy tornabot segítségével mozgatják át a testet. A lényege, hogy akik nincsenek hozzászokva a konditermi edzésekhez, és a testtartásukban sem biztosak, azok a sérülés elkerülése végett választhatják ezt az órát.

Az órán különböző súlyú botokkal – 1, 1,5, 3 és 6 kilós – váltakozó gyakorlatokat végeznek, és minden olyan izomcsoportot megmozgatnak, amelyek karbantartása elengedhetetlen az egészséges élethez.

A mozgás az emberi kapcsolatokra is hatással van

A sportnak nemcsak az egészségre van hozadéka, hanem a társas kapcsolatokra is hatással van – mondta Dóczi Tamás.

A sportszociológus szerint akadályok is lehetnek. Például az egészségi állapot sokaknál nem engedi meg a mozgást. Ráadásul az idősebb korosztálynál a sérülésveszély is nagyobb. Éppen ezért fontos, hogy egy szakemberrel konzultálni arról, hogy bizonyos betegségek megléte esetén mi javallott, mi tiltott.

Az anyagi okok is gátló tényezők lehetnek ezért a szakember szerint meg kell teremteni a lehetőséget, hogy a csekély nyugdíjjal rendelkező időseknek is esélye legyen sportolásra.

Forrás: Hirado


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.