Haladjunk, ne emeljünk!

A fizikai terhelésnek sokféle formája létezik. Egészségünk szempontjából azonban jobb a futás és kerékpározás, mint a súlyemelés.

A rendszeres testmozgás az egészség alapvető eleme, a mozgáshiány pedig veszélyes betegségek jelentős kockázati tényezője.

A fizikai terhelésnek viszont sokféle formája létezik és ezért amerikai kutatók azt vizsgálták, hogy az igen gyakori anyagcsere tünetcsoport milyen mozgásformával javítható a legeredményesebben.

Régóta megfigyelték, hogy bizonyos tünetek, betegségek gyakran együtt jelennek meg. Ilyen a négy “e”: az elhízás, az emelkedett vércukor, emelkedett vérnyomás és az emelkedett vérzsír szint. Életünk alapja sejtjeink működése, anyagcseréje, melynek görög elnevezése, a metabolizmus nem csak az orvosi szaknyelvben használatos és az előbbi kóros eltérések együttese anyagcsere tünetcsoport, metabolikus szindróma néven vált közismertté.

A metabolikus szindróma kezelésének a megtervezett mozgás fontos része. Lori A. Bateman és munkatársai az American Journal of Cardiology egyik számában közölték erre vonatkozó vizsgálatuk eredményeit.

foto:pixabay.com

Többletsúllyal élő, magasabb vérnyomású és vércukor értékű embereket vettek be a vizsgálatba, akiknek a vérzsír szintje ugyancsak kóros volt, tehát a négy “e” valamennyiüknél érvényesült. Életkoruk 18-70 között volt, valamennyien ülő munkát végeztek és keveset mozogtak. Véletlenszerű kiválasztás alapján a 86 résztvevő három csoport valamelyikébe került nyolc hónapra.

Az egyik csoport tagjai heti három napon, naponta háromszor 8-12 alkalommal súlyt emeltek, illetve ilyen típusú gyakorlatokat végeztek, lehetőleg minden izomcsoport megterhelésével. A résztvevők másik csoportja heti 120 percben futószalagon futott és szobabiciklizett olyan lendülettel, hogy elérjék a maximális oxigénfogyasztás 75 százalékát. Végül a harmadik csoportban lévők mindkét programot végigcsinálták nyolc hónapon keresztül.

Foto:pixabay.com

A súlyemeléses program résztvevőinek izomereje fokozódott, de az anyagcsere tünetcsoport jellemzői nem javultak. Jelentősen javuló eredmény érvényesült a kombinált terhelés során. A futó és bicikliző csoport tagjainál is igen kedvező hatást észleltek. “Az adatok azt jelzik, hogy önmagában a futás és a kerékpározás a legalkalmasabb a szív-és érrendszer állapotának karbantartására és javítására” – foglalják össze a cikk végén a szerzők.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.