Futópaddal a goromba főnökök ellen

A stresszes, olykor gorombán viselkedő főnökök számára – akik többnyire alkalmazottaikon töltik ki a dühüket – jó megoldás lehet, heti pár alkalommal a futópad használata.

Futópad a düh ellen

Úgy tűnik, hogy kevésbé adják tovább alkalmazottaiknak a rájuk nehezedő munkahelyi stresszt és kevésbé viselkednek megfélemlítően azok a főnökök, akik hetente néhányszor futópadon edzhetnek. Az Észak-Illinois Egyetem és az Illinois Egyetem kutatói 98 hallgatót és 98 vezető beosztású dolgozót vontak be a vizsgálatba. A diákokat arra kérték, számoljanak be arról, hogy a felettesük milyen gyakran viselkedik velük gorombán, megalázóan, például, hogy milyen sűrűn nevezték őket ostobának más kollégáik előtt. Emellett a főnököket is megkérték, hogy jegyezzék, le milyen gyakran sportoltak, valamint azt, hogyan változott a lelki állapotuk.

futas

Az eredmények kimutatták, hogy az alkalmazottak kevésbé érezték gorombának főnökük viselkedését, ha az rendszeresen sportolt. Az is kiderült, hogy még abban az esetben is, ha a főnök ugyan stresszes munkát végzett, de némi időt mégis szakított valamilyen mérsékelt testmozgásra, akkor lelki állapotuk kevésbé hatott ki az alkalmazottaikra.

A kutatók szerint a pozitív változásokhoz ezért már az is elég, ha a főnökök heti 2-3 alkalommal közepes intenzitású edzéseken vesznek részt. A tanulmány a Business and Psychology folyóiratban jelent meg.

Forrás: MTI