Égjen a zsír még!

Lássuk, hogyan csökkenthetők nemkívánatos zsírpárnáink és hogyan tudjuk elérni hogy a fölösleges zsír elégjen a szervezetünkből: íme a megoldás, a sportolók szervezetében zajló folyamatok értelmezése segítségével!

Mitől vékonyabb, izmosabb a sportoló, mint az átlag, rendszeres testmozgást nem végző ember? Talán kevesebbet eszik? Nem, sőt általában többet. Lássuk, hogyan csökkenthetők nemkívánatos zsírpárnáink a sportolók szervezetében zajló folyamatok értelmezése segítségével!

Miért soványak és izmosak a sportolók?
1. A sportoló edzései során végzett izommunka jelentős energiát fogyaszt, így a zsír formájában való raktározás csökken
2. Az edzések hatására kimerült szervezetben zajló helyreállítási, regenerációs feladatok energiaigényesek
3. A sportoló szervezetében folyamatosan végbemenő, edzettséget kialakító, fejlődést eredményező alkalmazkodási folyamatok szintén energiaigényesek

4. A sportoló testében jóval magasabb az izomszövet aránya, amely izmok nyugalomban is több energiát használnak, mint az elhízottak zsírszövetben gazdagabb teste

Ha fogyni vágyunk és ehhez keressük a megfelelő mozgásformát, akkor – mint mindig – a sokoldalúan fejlesztő programot szorgalmazzuk! Ez azt jelenti, hogy nem egyféle, állítólagos zsírégető hatású sportot végezzünk, hanem akár többfélét is, melyek egymást jól kiegészítve teljes körűen hatnak szervezetünkre, így zsírpárnáinkra is. A sport kiválasztása során a fogyasztó hatás mellett az egészségmegőrző hatás is fontos cél.

Az aerob mozgások alkalmasak leginkább erre. A futás, kocogás a leghatékonyabb mindközül. A kerékpározáshoz viszonyítva 10-15%-kal nagyobb energiaigény merül fel futáskor, míg az úszáshoz képest 15-25% a különbség. Ráadásul a futáshoz semmilyen speciális eszközre (pl. kerékpár) vagy létesítményre (pl. uszoda) nincs szükség, csak egy jó futócipő és elhatározás kérdése az egész.

Edzetlen, kezdő fogyni vágyó hetente 3-4 alkalommal menjen el kocogni. Első „nekifutásra” 15-20 perc elegendő. Az első hetekben a mozgáshoz való hozzászoktatás a cél, nem a teljes kimerültségig való terhelés. Aki edzetlen, nem élvezi a fáradás élményét, ehhez hozzá kell szoknunk. Az tény, hogyha az eddigi inaktív életvitelünket mozgás gazdaggá alakítjuk át, az már önmagában is „sokk” a szervezet számára. Az is elégséges lehet, ha nem hajtjuk túlzottan magunkat az első időszakban. 3-4 hét elteltével növelhetjük a futás tempóját. Ezt a megszokott futótávolságunk idejének mérésével ellenőrizhetjük.

Fotó: 123rf.com

Ha módunk van rá, változatosabbá tehetjük az edzéseket, ha váltogatva futó, kerékpározó és úszó edzéseket is tartunk. Minden mozgásforma másként terheli az izmokat és ízületeket, így az áhított sokoldalú hatás létrejöhet.

Ha fitneszteremben edzünk, akkor az ellipszis trénernek nevezett sífutómozgást szimuláló gép is bejöhet a programunkba, esetleg télen maga a sífutás. Az említett aerob mozgásos edzések időtartamát három-négy hetente öt perccel növelhetjük, de igyekezzünk a tempót tartani, tehát ne dolgozzunk lassabban!

Ha már képesek vagyunk 30 percet folyamatosan futni, akkor aerobik órára is „benevezhetünk”. Ezek általában 45-60 percesek. Hangsúlyozzuk, hogy a csak aerobik órákkal kialakított edzésterv helyett hatásosabb többféle sport űzése párhuzamosan.

Fotó: 123rf.com

Emlékezzünk vissza e cikk első részére, amikor is megállapítottuk, hogy bár a 25-35 perces edzések során direkt zsírégetés nem zajlik, utána azonban annál inkább. Ez az edzések intenzitásnak függvényében hosszabb (3-5 óra), vagy rövidebb (1-3 óra) időtartamú.

Mit is szeretnénk elérni?
Célunk a felsorolt edzésformák segítségével nagyobb energiafelhasználásra ösztönözni a szervezetet
Célunk az edzések intenzitásának növelésével az utólagos zsírégetési hatást maximalizálni
Célunk a szervezetet fejlődésre késztetni, melyet kitartóan végzett, sokoldalú és rendszeres edzésprogrammal érhetünk el

Célunk, hosszútávon megváltoztatni a testösszetételt az izomszövet javára, így nyugalmi körülmények között is magasabb energiafelhasználással élhetünk, kicsit több ételt engedélyezve önmagunknak

Fontos, hogy az aerob edzéseket erősítő jellegű mozgással egészítsük ki! Ez akár heti 2-3 alkalommal is indokolt. Az aerob edzéseket követően, eleinte 15-20 percben, majd fokozatosan növelve az időtartamot 20-30 perc legyen az elérendő időtartam.

Az erősítő edzések eredményeként növelhetjük a test izomzati arányát, javítva a nyugalmi energiafelhasználásunkat. Nem közismert, hogy a súlyzós, erőfejlesztő edzések, vagy akár egyéb, gumiszalaggal végzett erőfejlesztések is fogyaszthatnak, pedig így van! Az edzések után kialakuló utólagos zsírégetési hatás erősítés után is létrejön, sőt még erőteljesebben, mint aerob edzéseket követően. Ez is aláhúzza a fogyasztó programban való létjogosultságát.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.