A kockahas belülről

Ki ne hallott volna róla – és ki ne szeretne ilyet? Az egyenes hasizom ugyanis az, amit látványosan szépre gyúrhatunk!

Aki belefog a test-formálásába, általában nemcsak szép izom, a kidolgozott vállak és lábak lebegnek a szeme előtt, hanem a kockahas is. Hiszen mi bizonyíthatná jobban a rátermettségét, mint, hogy fekvőtámaszban, hasizmozásban is verhetetlen? Lássuk, mivel edzhetjük a leghatékonyabban a kérdéses területet.

Úgy tűnik, ez az izom az, amelynek a nők és a férfiak esetében is kulcsfontosságú a kinézete. Ennek formálására helyezzük az edzéstervben elsők között a hangsúlyt. Több van a hasizomból, amiről most beszélünk, az az egyenes hasizom. Ha megfelelően ki van dolgozva, kockás lesz, mindenki gyönyörűségére.

Az egyenes hasizom az ötös- és hetes bordán ered, a szeméremcsonton tapad. Hasunk elülső oldalán, függőlegesen végigfutó páros izom. Célja a törzsünk előre hajlítása, ha pedig az izom egyoldalúan működik, saját oldala felé hajlítja a törzset.

Ezen izom dolga az ágyéki gerinc hajlítása, például, ha felüléseket végzünk. Fontos szerepe van a lélegzetvételben és segíti a légzést, ha levegő után kapkodunk. Az egyenes hasizom a belső szervek épségének megőrzésében is részt vesz: ha súlyokat emelünk, vagy tornázunk, belső hasi nyomást teremt. Az egyenes hasizom több forrásból is nyerhet artériás vért.

ferde hasizom

Foto:123rf.com

Milyen gyakorlatok kellenek?

Azokkal a híres felülésekkel inkább a hasizom felső részét dolgoztatjuk meg, a hatás itt lesz látványos, az alsó részt inkább lábemelésekkel tudjuk formálni. Milyen gyakorlatokat érdemes tehát elvégezni, hogy a hasizom igazán szépen kidolgozott legyen?

A felülés nyilván nem újdonság. Ferdepadon (és nyújtott karral), medicinlabdával a kezünkben (vagy dobálásával) is végezhetjük, de behajlított térdekkel, kar- és lábemeléssel is. A lábakat a falhoz is támaszthatjuk.

gyogytorna2

Foto:123rf.com

A lábak felhúzása római padon, lábemelés egyenes- vagy ferde padon szintén megdolgoztatja a hasizmot. A lábemelés függeszkedésben, vagy láb-lökéssel is jó lehet. Végezhetünk váltott lábemelést, önmagában, vagy egyenes padon is. Kiváló gyakorlat a hasprés, amelyet kábellel, törzshajlítással is lehet végezni.

A hasizomra erősítő hatást gyakorol a térdfelhúzás – ülve, ferde padon, alsó csigán, lábgépen akár. A fekve végzett lábkeresztezés is jó lehet.  A hasizom-gyakorlatokat végezhetjük egyedül és segíthet benne más is, aki a hatékonyság érdekében például fogja a lábunkat a gyakorlat közben.

Forrás: https://napidoktor.hu/index