Túlsúly és a rák

A fiatal felnőttként elhízott emberek körében gyakrabban fordul elő emlőrák vagy vesedaganat idősebb korban. Ezt az összefüggést a későbbi súlyvesztés már nem befolyásolja

A fiatal felnőttkori súlytöbblet egy amerikai óriásvizsgálat tanúsága szerint eddig korábban nem ismert veszélyeket is hordoz: körükben nagyobb esélye bizonyos rosszindulatú megbetegedéseknek.
A kutatók az Atherosclerosis Risk in Communities (ARIC) elnevezésű óriásvizsgálat adataival dolgoztak. Az Egyesült Államokban összesen 15 762,  45-64 éves ember vett részt a kutatásban, melyben mind az egészségi állapotot, mind az életkörülményeket felmérték.

Az ARIC résztvevőit háromévenként vizsgálták meg. Az állapotváltozások adataiból Xuesong Han és munkatársai a vizsgálati alanyok 25 éves kor után végbemenő testsúlyváltozását vetették össze bizonyos daganatos megbetegedések – emlőrák, méhnyálkahártya-daganat, vastagbél-, vese-, hasnyálmirigy- és nyelőcsőrák – megjelenésével.

4353s2n92

Eredményeik szerint e rosszindulatú daganatfélék előfordulása a 25 esztendős korban mért testsúlyhoz képest – a testtömegindex öt egységnyi növekedése esetén – átlag kilenc százalékkal növekedett. Azok, akik 25 évesen kövérek voltak, bárhogy is változott a testsúlyuk később, ötször nagyobb eséllyel kaptak nyelőcsőrákot, mint a huszonévesen normál súlyúak.

"A rák lassú, krónikus betegség és ez a vizsgálat arra utal, hogy a korai felnőttkor kritikus időszak lehet az élet későbbi időszakában a rosszindulatú daganatok kifejlődésére" – mondta a vizsgálat vezetője. A nagy érdeklődést kiváltó adatokat az Amerikai Rákkutató Intézet konferenciáján ismertették.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.