Rágj többet!

Azok az emberek, akik tovább rágják az ételüket, kevesebb kalóriát visznek be, állítja egy új tanulmány.

A tudósok összefüggést találtak a rágás, illetve egy hormon között, amely jelzi az agynak a jóllakottság érzését.

Az ételt alaposabban és hosszabban megrágó emberek kevesebb kalóriát vesznek magukhoz, állapították meg kínai kutatók. Az American Journal of Clinical Nutrition című szakfolyóiratban közzétett tanulmány szerint azok, akik negyvenszer rágták meg az ételt a szokásos tizenöt helyett, csaknem 12%-kal kevesebb kalóriát fogyasztottak el.

A kutatók úgy találták, hogy a hosszabb ideig tartó rágás hatására az étvágyfokozó ghrelin hormon szintje csökkent, miközben az étvágyat csökkentő kolecisztokinin hormon mennyisége viszont emelkedett. Ezek a hormonok a későbbiekben az elhízás elleni terápiák célpontjai is lehetnek, mondta Shuran Wang, a tanulmány egyik szerzője.

Számos korábbi kutatás talált összefüggést a gyorsabb evés és a kevesebb rágás, illetve az elhízás között, vannak viszont olyan tanulmányok is, amelyek semmiféle összefüggést nem tudtak megállapítani. Sajnos a legtöbb diéta azonban sokszor olyan ételeket tartalmaz, amelyeket szinte egyáltalán nem kell megrágni, például levesek, főzelékek, vagy éppen fagylaltok, mondta Wang.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.