Nemcsak külsőnket, egészségünket is rombolják a zsírpárnák!

A rettegett zsírpárna ? az, ami még hosszas diétázás után is képes elrondítani a tükörképünket! De jó-e vajon, ha egyáltalán nincs?

A zsírpárnák lassan kinézetünk legfőbb ellenségének számítanak, hiszen manapság főleg azt látjuk, halljuk mindenhol: törekedni kell a kilók leadására, éljünk egészségesen, mozogjunk, váltsunk életmódot! Igen ám, de a gonosz zsírpárnák akkor is hajlamosak itt-ott az emberen maradni, ha hosszú heteken át betartotta a fogyókúra előírásait.  Mit kezdetünk velük, és egyáltalán, szükségünk van-e rá?

A zsírpárna az a stabil zsírszövet, amely még akkor is megmarad, ha nagyon lesoványodtunk.  Ilyenkor a vesék környékén látható a felhalmozódott zsír. Nem könnyű elfogadni a létezésüket, különösen abban a világban, ahol a média azt harsogja: legyünk minél tökéletesebbek, és igyekszik a sovány modellt széles körben elvárttá tenni. Ez egyrészt jó, hiszen ösztönözheti fogyásra azt, aki valóban túlsúlyos, másrészt azonban felesleges gátlásokat okoz azoknál is, akik nem mondhatók kövérnek.14467De vajon tényleg muszáj megszabadulnunk a legapróbb zsírpárnától is?

Mire való a zsírpárna?

A fent említettek okán manapság az ember hajlamos előtérbe helyezni a kinézetét az egészségénél. Nem szabad azonban félvállról venni, hogy a zsírpárnáknak is van rendeltetése. Alapvető funkciójuk nem az, hogy állandó kesergést okozzanak a tükör előtt állva. Nem a kinézetünket veszélyeztetik elsősorban, hanem az egészségünket.

Többféle csoportra oszthatók a zsírszövetek testünkben. Az elhelyezkedésük alapján vannak bőr alattiak zsírszövetek és olyan, melyek fontos belső szerveinket veszik körül. Utóbbi stabil zsírszövet, és akkor is megmarad, ha sokáig szinte koplaltunk. A vesék körül található meg, még a nagyon sovány emberen is szemmel látható.  14468Fogyni csak a labilis zsírszövetből tudunk, mely a kötőszövetekben helyezkedik el.  A bőr alatti zsírszövet a subcutis, mely rugalmas kötőszövetből és energiaraktározó zsírsejtekből áll. Az úgynevezett zsírsejt-fészkek a nagyméretű, párna-formájú fészkekben találhatók, ezeket kollagén rostok tartják össze.

A zsírszövet energiát tárol és véd. A subcutis-t ugyanis átszövik a gyors tápanyagforrást biztosító vérerek, a zsírszövet folyékony formájában tárolja az energiát, valamint mechanikai védelmet nyújt és a hideg elleni védekezésben is szerepe van. Azok a zsírszövetek, melyek a fenekünkön, tenyerünkön, talpunkon találhatók, mind mechanikai védelmet nyújtanak.

Problémás zónák

Máshogy oszlik azonban el a subcutis zsírtartalma a nőkön és a férfiakon. Ennek oka, hogy a nők bőrének kötőszövete lazább, rugalmasabb, nem olyan ellenálló, mint a férfiaké, de nyilván a lazaságra azért van szükség, hogy a gyermeket váró nőnél legyen lehetőség a tágulásra.  A kötőszövetek párhuzamosan épülnek fel, meghúzódhatnak köztük zsírszövetek: ezért van az, hogy a nőknél a fenékre, csípőre, combra hízás a leggyakoribb.

Az elhízás is kétféle lehet: az alma típusú a férfias elhízás, ilyenkor a zsír főleg a hason és a törzsön halmozódik, a körte típusú viszont a combra és a csípőre. Ám a hasi elhízás mindkét nemnél gyakori, és ez a legveszélyesebb. Ugyanis ilyenkor a legtöbb szükségtelen zsír a zsigerek között halmozódik fel, a hasban.144691Betegségeinkért felelősek a zsírpárnák

Mindebből tehát feltételezhetjük, hogy valóban, a zsírpárnák tárolgatása nem a legokosabb dolog. Veszélyeztetik egészségünket, és mindkét típusú elhízásnál más betegséget kockáztatunk vele. Az alma típusúnál, mivel ilyenkor a zsír a belső szervek között lapul meg, magas vérnyomást, magas koleszterinszintet, szívkoszorúér-problémát, cukorbetegséget okozhat. A körte típusú elhízásnál viszont a bőr alatt gyűlik a zsírpárna, melynek visszér-panaszok, mozgásszervi betegségek lehetnek eredményei.

A felhalmozott zsírszövet tehát nemcsak elcsúfítja a külsőnket, hanem szerveztünk működésébe is alaposan beleszól. Persze, szükségünk van bizonyos mennyiségű zsírra, hiszen ez szabályozza a testhőmérsékletet és óvja a belső szerveinket. A túl sok azonban befolyásolhatja szerveink normális működését és betegségeket okoz.

A hasi elhízást sokan alábecsülik. Pedig a túl vastag hasi zsírréteg akkor is veszélyesnek számít, ha a testtömeg-indexünk nem magas. Olyan hormonok termelődését is beindítják a hason levő zsírrétegek, melyek extrém módon ártalmasak egészségünkre.

A táplálkozással foglalkozó szakértők szerint akkor fogyhatunk megfelelően, ha nem pár napos villámdiétákkal, hanem low-carb, azaz szénhidrát-bevitelt csökkentő diétával fogyunk, valamint beiktatjuk életünkbe a rendszeres mozgást. Ha valaki megnyugtató választ szeretne arra, elhízott-e, ne csak a testtömeg-indexét ellenőrizze gyakran, hanem a hasa körfogatát is. Szakértők szerint normálisnak nőknél a 80, férfiaknál pedig a 94 centiméter alatti érték számít, a hasi zsírszövetek ekkor nem jelentenek veszélyt egészségünkre nézve.

Forrás: