Nem ő az egyedüli gonosztevő! A zsír mégsem akkora mumus?

Évek óta azt halljuk, folytassunk alacsony zsírtartalmú étrendet, hogy megvédjük magunkat a szívbetegségektől. Egy új tanulmány szerint azonban ezt a javaslatot, melyet évtizedekkel ezelőtt adtak ki először, nem támasztják alá szilárd kutatási eredmények.

Ki ne olvasott vagy hallott volna már arról a tanácsról, hogy fogyasszon alacsony zsírtartalmú ételeket, így megvédheti magát a szívbetegségektől?

Egy új jelentés szerint ez a szabály – mely 30 százalék alatti zsírfogyasztást javasol a napi kalória tekintetében, ezen belül pedig kevesebb, mint 10 százalék telített zsírt – nem lett alátámasztva szilárd kutatási eredményekkel, amikor először kiadták, évtizedekkel korábban.

A jelentés szerzői egyenesen azt állítják, hogy ezt az étrendet egyáltalán nem kellett volna bemutatni. A javaslatot 1977-ben amerikai állami egészségügyi tisztviselők adták ki, 6 évvel később Angliában megtették ugyanezt, annak érdekében, hogy lecsökkentsék a szívrohamok és szívbetegségek számát.

A tisztségviselők elismerték, hogy a bizonyítékok nem voltak meggyőzőek, amikor ezeket a szabályokat kiadták. Az új jelentés szerzői szerint ez így valójában egy elbagatellizálás.

„Sosem volt igazán bizonyíték – mondta el James J. DiNicolantonio, tudományos kutatási munkatárs a Kansas City-beli St. Luke’s Mid America Heart Institute-nál.

Az új jelentés visszhangozza más szakemberek aggályait is, erősítette meg Steven Nissen orvos, a Cleveland klinika szív- és érrendszergyógyászatának vezetője. Véleménye szerint egy nagyobb váltásnak kell történnie abban, mit is javasolnak az orvosok pácienseiknek az étrend terén. Nissen egyébként nem vett részt a jelentés elkészítésében.

 

Visszapillantás a tanulmányokra

DiNicolantonio és kollégái az orvosi adatbázisok vizsgálata során olyan tanulmányokat kerestek, melyek ösztönözték az ajánlásokat. Hat releváns klinikai kísérletet találtak, mely a zsír, a koleszterinszint és a szívbetegség összefüggését vizsgálta. A vizsgálatok felfedezték, hogy az alacsony zsírtartalmú étrend nem csökkentette a szívbetegségből adódó vagy egyéb okból bekövetkező halálozások számát. Sőt, egy esetben az a csoport, mely 10 százalékra csökkentette a telített zsír bevitelét a szervezetébe, még több, szívbetegségből vagy egyéb okból történő halálesetet is produkált, mint a másik, amely nem tartotta be a 10 százalékos szabályt.

De találtak egyebet is. A tanulmányok több mint 2400 embert vontak be a vizsgálatokba, mindannyian férfiak voltak. Nem volt különbség azok között, akik alacsony zsírtartalmú étrendet folytattak és akik nem így étkeztek. Mindkét csoport tagjai egyforma mértékben voltak kitéve a szívbetegség miatti elhalálozás kockázatának.

Egy kivételével minden tanulmány csak olyan férfiakat vizsgált, akiknek már volt szívrohamuk, nem pedig olyanokat, akiknél még nem volt kialakulva szívprobléma. S bár azok a férfiak, akik kevesebb zsírt ettek, alacsonyabb koleszterinszinttel rendelkeztek, ettől még nem voltak kevésbé kitéve emiatt annak, hogy szívbetegség vagy egyéb egészségügyi gond miatt haljanak meg.

A hat tanulmányból ötben különféle megközelítéseket használtak, hogy csökkentsék a zsírt a résztvevők étrendjében. Csak egy tanulmánynak voltak olyan résztvevői, akik követték az összesen kevesebb, mint 30 százalékos zsír és ezen belül 10 százalékos telített zsírfogyasztást.

Fotó: 123rf.com

Reakciók a jelentésre

Abban az időben, amikor ezeket a szabályokat meghozták, még csak a kezdetén tartott az, amit ma „bizonyítékokon alapuló orvoslásnak” nevezünk – fogalmazott Vasan Ramachandran, a Bostoni egyetem orvosprofesszora. Bár nem volt bevonva az új jelentés készítésébe, ő a Framingham Heart Study vezető kutatója, melyet 1948-ban hoztak létre a szívbetegségeknél előforduló közös vonások tanulmányozására. „Az akkori közegészségügyi szakemberek megnézték a javasolt ajánlásokat, az akkor elérhető bizonyítékokat elemezték és tájékozott ítéletet hoztak – mondta. – S míg a legjobb étrend ma is vitatott a szív egészsége szempontjából, a koleszterinszint alacsonyan tartása igenis számít.”

Nagyszabású vizsgálatok azt mutatják, hogy a koleszterinszint csökkentése valóban mérsékeli a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. A koleszterinszint sztatin gyógyszerekkel történő csökkentéséből milliók profitáltak – tette hozzá az orvos.

Még ha feltételezzük is hát, hogy a régen alkotott szabályok mellőzik a bizonyítékot, van bizonyíték az összefüggésre az étrendből származó zsír és a szívbetegségek között – emelte ki Radhul Bahl, a brit Royal Berkshire NHS Foundation Trust szakértője, hozzátéve, hogy mégsem a telített zsír az egyedüli „gonosztevő” a szívbetegségek kialakulásában, egyes adatok azt mutatják ugyanis, hogy a szénhidrátok is felelősek érte.

Mit lehet tenni?

A szakértők nem értenek egyet abban, mi a teendő a zsírral az étrendünkben, ha a szív egészségét szeretnénk szem előtt tartani.Genetikailag arra vagyunk programozva, hogy fogyasszunk telített zsírt, állati zsírt – hangsúlyozta James J. DiNicolantonio. – Ám helyesebb, ha teljes ételeket eszünk. A teljes étel az, amit leszedhetünk egy növényről, kihúzhatunk a földből, de az is annak számít, hogy például tejet kapunk a tehéntől.”

Próbálkozzunk meg ezzel a módszerrel, tartsuk meg ideális testsúlyunkat, akár alacsony zsírtartalmú, akár alacsony szénhidráttartalmú étrendet folytatunk – javasolta Ramachandran. Ha ugyanis ragaszkodunk az egészséges testsúlyhoz és gyakran végzünk testmozgást, az segít minimalizálni a szívbetegség kockázatát, feltéve, ha közben nem dohányzunk, nincs cukorbetegségünk, magas koleszerinszintünk és kezeletlen magas vérnyomásunk.

Miközben több kutatás is folyik, Nissen a mediterrán étrend kipróbálását javasolja. Ez ugyanis gyümölcsöket, zöldségeket, egészséges zsírokat tartalmaz, mint például olívaolajat, olajos halat, teljes kiőrlésű gabonát, dióféléket és hüvelyeseket, valamint mértékletes mennyiségben fogyasztott vörösbort.

Nissen hangsúlyozta, hogy a kutatások alapján azok az emberek, akik a szívbetegség magas kockázatának vannak kitéve, de mediterrán étrendet folytattak, kevesebb szívproblémával néztek szembe, mint akik az alacsony zsírtartalmú étrendet követték.

Az általános ajánlás egyébként a napi kalória tekintetében 25-35 százalék zsír és ezen belül kevesebb, mint 7 százalék telített zsír fogyasztása.

Forrás: https://napidoktor.hu/index