Ne viselkedj ősemberként! – Csak a konyhában…

Együnk úgy, mint egy barlanglakó és fogyni kezdünk – ez a teória áll a Paleolit diéta mögött. Nemcsak soványabbak leszünk, de a szívbetegséget, a rákot és a diabéteszt is elkerüljük.

Aki már érdeklődött a Paleolit diéta iránt, az tudja, hogy milyen elven alapul. Olyan dolgokat kell fogyasztani, melyeket az ősemberek is ettek – ezzel nemcsak lefogyasztjuk magunkat, de megelőzzük olyan betegségek kialakulását, mint a cukor- és a szívbetegség, a rák és egyéb egészségügyi problémák.

Ősember diétának vagy kőkorszaki diétának is nevezik. Alapvetően egy fehérjében és rostban gazdag étrend, mely azt az ígéretet hordozza magában, hogy leadhatjuk a kilókat kalória-csökkentés nélkül.

egészséges étel

Mit ehetünk és mit nem?

Ha a Paleolit diéta mellett döntünk, sok friss, sovány húst, halat, valamint gyümölcsöt és zöldséget fogunk fogyasztani, no meg egészségesebb zsírokat.

Ehetünk még tojást, diót és magvakat, egészséges olajokat, így például olíva olajat és kókuszolajat. Nem fogyaszthatunk viszont feldolgozott ételeket a fogyókúra során. Mivel az őseink vadásztak és gyűjtögettek, nem farmerként éltek, a búzát és a tejterméket el is felejthetjük, egyéb gabonákkal együtt. A hüvelyeseket ugyancsak kerüljük (így a babot és mogyorót is).

Nem fogyaszthatunk tehát tejterméket, finomított cukrot, burgonyát, sót, finomított zöldség olajokat, így repceolajat például.

Közepes szint

Az erőfeszítés szempontjából közepes szinten sincs kalóriaszámolgatás – a rostban gazdag gyümölcsök és zöldségek feltöltenek minket, ahogyan a sovány hús is.

A Paleolit diéta megenged némi csalást, különösen az elején. A kezdőknél engedélyezett, hogy az első három hétben heti 3 olyan ételt egyenek, amilyet csak szeretnének. De úgy is dönthetünk, hogy nálunk ez csak heti 1 szabadon választott étel lesz.

A bevásárlást és a főzést illetően a szabály: olyan élelmiszereket „gyűjtsünk be”, amelyek engedélyezettek a diétában, valamint szükség van a főzés során némi rögtönzésre – ezért a konyhában töltött idő kissé megnő.

Nincs szükség személyes egyeztetésekre. A testmozgás sincs előírva, ha elkezdtünk súlyt veszíteni. Ugyanakkor a Paleolit diéta könyv szerzője, Loren Cordain kifejezetten ajánlja a mozgást, hogy fenntartsuk súlyunkat és megőrizzük általános egészségünket.

egészségtelen életmód

Hogyan kövessék a diétát, akik másként étkeznek?

A vegetariánusok és vegánok nem járnak jól ezzel a fogyókúrával, mégpedig azért, mert a hús, a „tengeri herkentyűk”, a tojás fogyasztása kikerülhetetlen a Paleolit diétában. Kiváló fehérje-források, ám a bab és egyéb hüvelyesek nem engedélyezettek.

Alacsony sótartalmú diétáról van szó, nem engedélyezi a sót, vagyis sokat segít abban, hogy sokkal kevesebb sót fogyasszunk, mint korábban. Ha eszünk még olyan élelmiszert, mely dobozban vagy konzervben kapható, mindig alaposan ellenőrizzük a címkéjét sótartalom szempontjából!

Mit kell még tudnunk a Paleolit diétáról? Nos, a sok hús és hal fogyasztása nyilván megemeli a kiadásainkat. Ám a diétát egyedül is végezhetjük. Így sem fogunk teljesen magunkra maradni, hiszen ma már többen követik ezt a fogyókúrát, léteznek Paleolit fórumok, ahol ezt a diétát követő társakkal találkozhatunk, vitathatjuk meg kérdéseinket, felfedezéseinket.

Forrás: Adrina – Napidoktor.hu

Forrás: