Kalóriaégető séták

A gyaloglással is fogyhatunk, de nem mindegy, hogy milyennel! A fogyás érdekében kalóriát kell égetnünk – vagy kevesebbet ennünk!

A túlsúly elkerülhető, ha megvan a kalória-bevitel egyensúlya – vagyis hogy mennyit viszünk be, és mennyit égetünk el. A fogyáshoz a fizikai aktivitásunkat is növelnünk kell: a mozgást be kell iktatnunk mindennapjainkba! A másik megoldás, hogy kevesebb kalóriát viszünk be szervezetünkbe az ételekkel.

Egy kilót leadni egy hét alatt nem egy nagy kaland, elérhető cél. Ha kevesebbet eszünk, és növeljük a mozgást, akkor egy hét alatt 3500 kalóriát égetünk el. A fogyókúra segítője lehet a mindennapi sétánk. A séta során energiát használunk fel, és tulajdonképpen mindegy, mekkora távolságot teszünk meg. De legyen minél több. Ha felgyorsulunk, és hosszabb utat teszünk meg mondjuk 13 perc alatt, több kalóriát is égetünk, pedig ugyanazt a távolságot tettük meg.

futas

A kezdőknek javasolt, hogy fokozatosan emeljék a gyorsaságot. Először a távolság legyen több, és csak utána a sebesség. Egy 81 kilós ember számára például ideális a 100 kalória elégetése kicsit több, mint egy kilométer alatt.

A nagyon lassú gyaloglással is égetünk kalóriát. A fokozott terhelésnél azonban több izomcsoportot mozgatunk meg, használjuk a karunkat is, hiszen erőteljesen lóbáljuk. Extra kalóriát égetünk, minden egyes lépéssel. Természetesen a leghatékonyabb a futás, de ezzel a dinamikus gyaloglással közel annyi kalória vész el, mint ugyanekkora távolság lefutásával. Csak időben kerül többe.

Fontos, hogy hosszúkat lépjünk, ellökve magunkat a talajtól. A mellkast domborítsuk ki, karjainkat erősen lengessük előre-hátra. Közben végezzünk szabályos ki- és belégzést. Hangoljuk össze a légzéstechnikát a lépéseinkkel, és maradjunk lazák. Az ízületeket egyébként ez a fajta mozgás kevésbé terheli, mint a futás.

port_futas

Egy 30-60 perces, közepes tempójú dinamikus gyaloglással sokat teszünk a zsír lefaragásáért, közben izmaink fejlődnek, és az anyagcserénk is felgyorsul. Tulajdonképpen kellemes fogyókúra, amely a szervezetünkre is igen előnyös hatással van. Egy órát sétálni naponta annyit tesz, hogy csökkentjük a szívproblémák, a szívroham rizikóját, a stroke, a mellrák, a vastagbélrák, valamint a cukorbetegség kialakulásának esélyét.

Gyorsgyalogoljunk heti 5-6 alkalommal, tehát minden nap egy kicsit. A gyaloglás során erősödik a lábunk, karjaink, hasunk és a vállunk is. A gyorsgyaloglásba bele kell jönni – nem fog menni annyira jól egyik napról a másikra. A ritmusra rá kell érezni.

Több kalóriát égethetünk, ha fokozottan több súlyt pakolunk magunkra – az extra súly cipelése nemigen javasolt, ám ha mégis ezt választjuk, ne legyen rajtunk több 4-5 plusz kilónál. Egy táskában vigyük őket például, vagy a csípőnkre rögzítve, mert akkor egyensúlyban marad a testünk. Ha lábunkra, kezünkre erősítjük őket, könnyen megsérülhetünk!

Forrás: https://napidoktor.hu/index