Ínycsiklandó finomságok – 100 kalóriával vagy még kevesebbel! – 1.rész

Nem igaz, hogy semmilyen édes finomságot nem ehetünk nyáron, ha odafigyelünk a kilóinkra. Csak az édességek fajtáját kell megválasztani! Íme néhány, csupán 100 kalóriás élvezet!

Nagyon vágyunk már egy kis édességre, de úgy érezzük, be kell érnünk a nyári gyümölcsökkel, a süti és a fagyi szóba sem jöhet? Tévedünk, ugyanis ha kevés kalóriás édes falatokat választunk, nyugodtan fogyaszthatunk belőlük egy kisebb mennyiséget.
Lássuk, melyek azok, amelyekkel jól járunk!

1. Fél csészényi (kis kehely) fagyi: a titka csak az, hogy lassan keverik vagy dupla keverést alkalmaznak, az előbbi technika ugyanis csökkenti a zsírt és a kalóriákat, miközben megtartja a krémes állagot. Így fél csésze jégkrém csak 100 kalória. Ráadásul kalciumot és fehérjét is tartalmaz.

Telített zsír: 2 gramm; Nátrium: 46 mg

fagyi

2. 6 csészényi pattogatott kukorica: nagy tál kukorica, mégis kevés kalória! A sima és nem ízesített változatok lesznek a barátaink. Rostban gazdag, ezért hosszú távon telít is.

Telített zsír: 0,5 gramm; Nátrium: 220 mg

kuki

3. Mini quesadilla: talán a sajtos quesadilláról sosem gondolnánk, hogy alacsony kalóriás, ám ha alacsony zsírtartalmú cheddar sajtot teszünk reszelve a kukoricából készült quesadilla tésztára, félbehajtjuk és 20 másodpercig mikrózzuk, könnyű és gyors finomságot kapunk.

Telített zsír: 1,3 gramm Nátrium: 182 mg

quesadilla_and_salsa

4. Túró és sárgadinnye: a túró (vagy cottage cheese) fehérje bomba, fél csészényi belőle 14 gramm. A rosthoz hasonlóan hosszabb ideig telítettnek érezzük magunkat tőle. A zsírszegény túróhoz ideális a gyümölcs, fogyasszuk sárgadinnyével, remek íze van!

Telített zsír: 0,7 gramm; Nátrium: 468 mg; Koleszterin: 5 mg

cottage_cheese

5. Három crackers sajttal: a teljes kiőrlésű crackers kekszek rostban gazdagok, megfelelően telítenek, a sajt pedig ellát kalciummal és fehérjével.

Telített zsír: 1,2 gramm; Nátrium: 397 mg; Koleszterin: 7 mg

cheese_and_crackers

6. 14 darab mandula: ennyit gond nélkül elrágcsálhatunk anélkül, hogy elérnénk a 100 kalóriát! Gazdagok rostban és fehérjében is, vagyis az éhséget is kordában tartják. Ha éppen dugóban üldögélünk, akkor is jól jönnek!

Telített zsír: 0,63 gramm; Nátrium: 0 mg

webmd_rf_photo_of_almonds

7. 6 darab teljes kiőrlésű sós perec rúd: könnyedén 100 kalória alatt maradhatunk, ha ezeket esszük. Koleszterin-mentes, zsírban és cukorban szegény, de több mint 3 gramm rostot tartalmaz.

Telített zsír: 0,4 gramm; Nátrium: 257 mg; Koleszterin: 0 mg

pretzel_sticks

8. Főtt alma: egyike a legegészségesebb édességeknek. Az alma főzve is ugyanolyan finom, vitaminokkal és rosttal lát el minket. Fahéjjal is „megbolondíthatjuk”, anélkül, hogy plusz kalória adódna hozzá.

Telített zsír: 0 gramm; Nátrium: 2 mg

baked_apple

9. Sajttal töltött pita: a teljes kiőrlésű pitát töltsük meg kb. 14 gramm sovány ricotta sajttal. A rost és a fehérje feltölt, a teljes kiőrlésű alap pedig kevesebb, mint egy gramm telített zsírt tartalmaz.

Telített zsír: 0,8 gramm; Nátrium: 149 mg; Koleszterin: 4 mg

pita_pocket

10. Fekete áfonya smoothie: a gyümölcs smoothie remek lehetőség arra, hogy valamilyen fincsi édességhez, extra kalciumhoz és antioxidánshoz jussunk. 1/3 csészényi zsírszegény joghurttal és 2/3 csészényi fagyasztott áfonyával készítsük. Üdítő, frissítő és nagyon finom!

Telített zsír: 0 gramm; Nátrium: 59 mg; Koleszterin: 2 mg.

blueberry_smoothie

11. Egyharmad csésze edamame: a fiatal szójabab az egyik legegészségesebb csemege, amit ehetünk. 1/3 csészényi belőle több mint 8 gramm fehérjét és 4 gramm rostot rejt, ami hosszú időre telít minket. Plusz, vasat is tartalmaz, a napi ajánlott vas-bevitel 10 százalékát.

Telített zsír: 0,5 gramm; Nátrium: 4,5 gramm; Koleszterin: 0 mg

edamame_with_chopsticks

12. 3/4 csésze fagyasztott mangó kocka: csomagolva vehetjük a mangót, de magunk is elkészíthetjük ezt az alacsony kalóriás finomságot. Olyan, akár a hűs cukorka, ráadásul béta-karotinhoz és rosthoz jutunk vele. ¾ csészényi adag csak 90 kalória, de a napi ajánlott C-vitamin bevitelünk 60 százalékát is tartalmazza!

mango_in_measuring_cup

A cikket folytatjuk.

Szerző: Adrina – napidoktor.hu

Forrás: