Ha gyorsan eszel, dagi leszel!

Nem csak egészségtelen, hanem hizlal is a gyors evés, de hogy mennyire, az a kutatókat is meglepte.

Az ausztrál The Department of Human Nutrition (Emberi Táplálkozási Intézet) kutatói a gyors evés és a testtömegindex közötti összefüggést vizsgálták, több mint 1 500 középkorú nő bevonásával. A kutatásból kiderült, hogy egy ötös skálán az evés sebességének egy foka már 2,8 százalékos túlsúlyt eredményezhet, ami közel két kilónak felel meg.

Fotó: 123rf.com

Igaz, hogy nagyon nehéz az étkezési szokásokon változtatni, főként a mai rohanó életforma mellett, hosszútávon azonban az elhízás komoly egészségügyi problémákat okozhat. A rendszeres étkezés azonban sokat segíthet, és az is fontos, hogy soha ne teljen el két étkezés között több, mint négy óra. Így elkerülhető a farkaséhség miatti gyors evés. Érdemes pár tippet is megfogadni, amik szintén hasznosak lehetnek.

Diófasírt, dióleves, diótej mind különlegesség teljesen hétköznapi alapanyagokból, amit mi magunk is kipróbálhatnánk. Vegetáriánusok is ajánlott!

Diófasírt, dióleves, diótej – érdemes kipróbálni!

1, Minden falatot rágj meg legalább tízszer, vagy hússzor! Ez a módszer, bár furcsának tűnhet, valóban lelassítja az evést.

2, Minden harapás után tedd le az evőeszközt, majd vedd fel újra!

3, Használj kínai pálcikát az étkezéshez! Ha már profi vagy, vedd a másik kezedbe, így újra lassabban megy majd az evés vele.

Fotó: 123rf.com

4, Egyél társaságban! Ha nem egyedül fogyasztod el az ebédet, vagy a vacsorát, biztos lehetsz benne, hogy lelassít. Egyszerűen azért, mert ha udvarias akarsz lenni, nem beszélsz tele szájjal, vagyis két falat között több idő telhet el.

5, Ne várd meg, amíg farkaséhes leszel, mert akkor biztosan gyorsan és sokat fogsz enni.

6, Igyál egy-egy korty vizet a falatok között! Ez szintén megnöveli az étkezés idejét.

7, Add meg a módját az evésnek! Ülj le és tányérból egyél, ez szintén segít.

8, Egyél olyasmit, aminek az elfogyasztása plusz munkát igényel: például rákot, napraforgómagot, pisztáciát, vagy articsókát.

Forrás: https://napidoktor.hu/index