Fogyni szeretnél? Akkor a piros tányér a nyerő!

Azok, akik piros színű tányérból esznek, egy felmérés szerint akár 40 százalékkal is kevesebb ételt fogyasztanak. Sőt ez trükk az alkoholos italok esetében is működhet: csak használjunk piros poharat és máris kevesebbet iszunk.

Akár 40 százalékkal kevesebbet esznek azok, akik piros tányérból falatoznak. Egy német és svájci tudósokból álló kutatócsoport szerint ugyanis a piros szín veszélyt jelez, ami az étkezések vagy az alkohol fogyasztás során megálljt parancsolhat az agynak. A kutatók szerint ezért a piros szín alkalmazása sokat segíthet a fogyókúrázóknak, vagy az alkoholproblémákkal küzdőknek.
A kutatás során 41 férfi hallgatót kértek meg arra, hogy piros vagy kék csészékből igyanak teát. Érdekes módon az önkéntesek 44 százalékkal kevesebbet fogyasztottak a piros csészékből. Hasonló eredményeket hozott a második kísérlet is, amikor 109 embert kértek fel, hogy fehér, kék vagy piros tányérból egyenek.

fogy%2525C3%2525B3k%2525C3%2525BAra

A kutatók szerint az eredmények alapján a kormány több piros színt használhatna: az egészségtelen ételeket például piros csomagolással árulhatnák a boltok polcain. Sőt, a kocsmákban is használhatnának több piros színt a túlzott alkoholfogyasztás elkerülése érdekében.

"A piros szín valamilyen ősi riasztáshoz köthető" -jegyezte meg Ursula Arens, a Brit Dietetikusok Szövetségének szóvivője. A tanulmány az Appetite folyóiratban jelent meg.

Forrás: