Diéta az étteremben!

A közösségi éttermi étkezés fontos része kultúránknak. Az éttermekben kapható magas kalóriatartalmú ételek, amelyeket általában nagy adagokban kapunk, azonban jelentősen hozzájárulhatnak a túlzott kalóriafogyasztáshoz és elhízáshoz.

Egy, a Journal of Nutrition Education and Behavior című szaklap január/februári számában megjelent cikkből megtudhatjuk, hogyan étkezhetünk egészségesen és kalóriaszegényen még étteremben is.

A Texas Egyetem szakértői 35 egészséges, 40 és 59 év közötti, a menopauza közelében lévő, rendszeresen étteremben étkező nőt kértek fel a kutatásban való részvételre. A résztvevők a Mindful Restaurant Eating elnevezésű, elhízást megelőző és az egészséges és kalóriaszegény éttermi étkezést előtérbe helyező hathetes programban vettek részt.

A program célja a testsúly megtartása, nem a fogyás. Az elhízás elkerülése különösen fontos ebben a korosztályban, hiszen a menopauza közelében sokkal könnyebben híznak a nők, különösen csípőtájra. Ez a fajta elhízás növelheti a szív- és érrendszeri betegségek, valamint a diabétesz kialakulásának esélyeit. Bár a hangsúly a súlymegtartáson volt, a kutatók szerint sokkal többet fogytak, kevesebb kalóriát és zsírt fogyasztottak, valamint sokkal jobb test önképpel rendelkeztek azok, akik a program segítségével étkeztek.

brokkoli1

"Bár az elsődleges a cél a súlymegtartás volt és a résztvevők nagy része (69 százalék) a kutatás kezdetén egyáltalán nem akart fogyni, a program hat hete alatt mégis 1,7 kilogrammot adtak le a résztvevők. Az éttermi étkezések száma jellemzően nem csökkent a kísérlet alatt, tehát a résztvevők anélkül tudták megtartani súlyukat, hogy le kellett volna mondaniuk egy-egy éttermi étkezésről" – mondta el Dr. Gayle M. Timmerman, a kutatás vezetője. "A programban részt vevők átlagosan 297 kalóriával csökkentették napi bevitelüket, amiből csak 124 írható az éttermi étkezés javára, ami arra enged következtetni, hogy a program hatására az otthoni kalóriafogyasztás is csökken."

"Az éttermi étkezés tehát egyáltalán nem egészségtelen, egyszerűen csak meg kell tanulnunk mit és mikor ehetünk anélkül, hogy túlzott kalória-bevitellel terhelnénk testünket és károsítanánk egészségünket" – tette hozzá Dr. Timmerman.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.