Apró implantátum lehet az elhízás kezelésének hőse?

Az amerikaiak több mint egyharmada elhízott. Ez azt sugallja, hogy az étrend és a testmozgás önmagában sajnos nem elég emberek milliói számára a fogyáshoz. De akkor mi a megoldás? Talán egy új, apró méretű implantátum?

Az Egyesült Államok élen jár az elhízott lakosság tekintetében. A testmozgás és a megfelelő étrend kialakítása sajnos nem mindenki számára jelent segítséget a fogyásban. Problémája miatt nem is mindenki sürget orvosi beavatkozást, nagy és viszonylag kiaknázatlan területet biztosítva ezzel számos új megközelítésnek.

Az egyik leghatékonyabb módszer kétségtelenül a fogyást elősegítő műtét, ám az emberek kevesebb, mint 2 százaléka igényeli az operációt. Egy becslés szerint a páciensek jó része vonakodik a műtéttől. Caroline Apovian, a Bostoni Egészségközpont táplálkozás- és súlykontrollal foglalkozó részlegének vezetője szerint sokan észre sem veszik, hogy teljesen elveszítették súlyuk felett az ellenőrzést és hogy ez már betegség.

2015 januárjában azonban az FDA (Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerbiztonsági Felügyelet) jóváhagyta az ún. MAESTRO rendszert, egy pacemaker-szerű kis eszköz használatát, melyet arra alkottak meg, hogy az éhség- és telítettségérzetet kontrollálja, mégpedig a vagus ideg blokkolásával, mely az agyból a gyomorba vezet. Az úgynevezett VBLOCK rendszer egyike az új megközelítéseknek elhízás témában, melyeket a kutatók potenciális elhízás-kezelésként tanulmányoznak. A VBLOCK nem változtatja meg a gyomrot vagy a beleket, mint a fogyást elősegítő műtétek.

elhizas

Az eszköz az FDA által jóváhagyott és négy új gyógyszerrel is támogatott területet képvisel, ezek a gyógyszerek a 2012-es Qsymia, a 2013-as Belviq, a 2014 szeptemberében kiadott Contrave és az ugyanebben az évben, decemberben megjelent Saxenda.

A kezelések értékesítését ugyanakkor nem indították el. Részben azért, mert egyes pácienseknél a mellékhatásaik nem vállalhatóak és a gyógyszerek közül van olyan, amelyet a biztosítás nem támogat. Mindenesetre az elhízás elleni gyógyszerek története számos ember lelkesedését letöri, sokan nem ezt a módszert választanák a súlykontroll elősegítésére – magyarázta Harold Bays orvos, a Louisville-i anyagcsere és atherosclerosis kutató központ orvos-igazgatója. „A probléma az, hogy szinte mindenkinél jelentkeztek a rossz mellékhatások” – emelte ki.

Kutatásokon belül jelenleg is zajlik biztonságosabb gyógyszerek kifejlesztése, ahogyan az eszközöké is, melyek hatékonyabbak lehetnek a műtéteknél.

elhizas-001

Íme néhány a potenciális új kezelések közül:

A ReShape Duo egy dupla ballon, akár egy léggömb. Sóoldattal töltik meg, majd a gyomorba helyezik 6 hónapra. Európában 2007 óta jelen van a piacon, abban segít, hogy az ember telítettnek érezze magát. Jelenleg az FDA vizsgálja. Féléves klinikai vizsgálata alatt, melynek során amerikai, elhízott pácienseken tesztelték, több ember veszített súlyt, mint azok, akik tanácsadás nélkül és egyedül fogytak. Az eredményeket 2014 novemberében be is mutatták egy orvoskonferencián. Ám szinte minden páciens tapasztalt hányingert, hányást, hasi kényelmetlenséget az első napokban. A panaszok egy héten belül elmúltak – mondta el Jaime Ponce orvos, a tanulmány vezetője, sebész.

A Gelesis100 a tabletták és az eszközök közé sorolható. Ez egy kapszula, melyet apró részecskékkel töltenek fel: olyan alapanyagokból készülnek, amiket az élelmiszerekben használnak. A részecskék megszívják magukat vízzel és kitágulnak a gyomorban. Keverednek a megemésztett étellel is és lassítják útját kifelé a gyomorból. A Gelesis100 tesztjének 12 hetes vizsgálata során – melynek eredményét szintén egy orvoskonferencián mutatták be -, az azt használó páciensek súlyuk 6,1 százalékát adták le, összehasonlítva azzal a 4,1 százalékkal, melyet a kontrollcsoport tagjai produkáltak.

Az Elipse ballon egy másik eszköz, melyet már többször felülvizsgáltak. A kutatók célja egy olyan ballon készítése volt, amelyet be lehet ültetni a gyomorba és eltávolítani azt endoszkópia nélkül, vagyis olyan eljárással, melyhez nyugtatózás és speciálisan képzett orvos szükséges.

elhizas

A legutóbbi modell egy hosszú, vékony, hajlékony csőhöz kapcsolódik. A páciens lenyeli a ballont, mely ezt követően vízzel telítődik a csövön át, majd a csövet kihúzzák. Első emberi kísérlet 8 páciensből 6-nál a ballon hat héten át teli maradt – erről számoltak be a kutatók egy orvoskonferencián. Ezt követően kiürítették és kivették a testből. Noha a résztvevőktől nem követeltek étrendet és testmozgást, azok átlagosan 2 kilót fogytak. A ballon készítője, az Allurion Technologies jelenleg klinikai kísérletet folytat Európában, azt remélve, hogy az Elipse 2016 elején bevezethető lesz.

Az Obalon ballon kissé másképp működik a telítettség-érzet kialakításában. Először egy kapszulát nyel le a páciens, amelyben egy ballon található. A kapszula feloldódik és kiszabadul a ballon, melyet az orvos egy cső segítségével fúj fel és amely a kapszulához csatlakoztatható. Ezután a csövet kiveszik. Egy 12 hetes kezelés alatt akár 3 ballon is alkalmazható, majd eltávolítható. Az eszköz számos országban megjelent Európában, valamint Mexikóban. 2015 januárjában a cég közölte, hogy van pénz az amerikai klinikai kísérletek megkezdéséhez is. A kisebb tanulmányok eredménye szerint egyébként a páciensek átlagosan a túlsúlyuk kb. 50 százalékát veszítették el, súlyuknak pedig a 8 százalékát.

Az EndoBarrier vékony, rugalmas bélés, amelyet a bél első szakaszában helyeznek el. Egy évig marad a helyén, mielőtt eltávolítják. Mivel a bélfalnál blokkolja az étel egy részét, megváltoztatja a hormonok felszabadulását, melyek szerepet játszanak az emésztésben. Az Egyesült Államokban nem elérhető, de számos más országban igen. Olyan elhízott emberek kezelésére találták fel, akiknek testtömegindexe (BMI) 35 vagy ennél több, illetve akiknek BMI-je 30 vagy több és 2-es típusú diabéteszben, vagy más elhízással kapcsolatos betegségben szenvednek. Amerikában az EndoBarrier-t a 2-es típusú diabétesz illetve az elhízás kezelése kapcsán tesztelik – tudatta az eszköz készítője, a GI Dynamics.

A Beloranib lehetővé teszi, hogy a páciens a raktározott zsírt éhségérzet nélkül elégesse – mondta el Thomas Hughes, PhD, a Zafgen Boston-i vállalat vezetője, amely a gyógyszert kifejlesztette. Típusának első gyógyszerét heti két injekció formájában veheti fel a páciens. A már piacon levő, elhízást elősegítő gyógyszerek nem az elhízás mögötti problémát célozzák meg, amely tudniillik annak a módja, ahogyan ezen páciensek szervezete lebontja a zsírt. A Beloranib kísérletei kimutatták, hogy a betegek kevesebb kalóriát konvertálnak a raktározott zsírból és ez a már tárolt zsír égetését ösztönzi.

fogyás

A Zafgen jóváhagyást szeretne a gyógyszer használatát illetően három állapot kezelésére. Ezek a Prader-Willi szindróma, egy genetikai rendellenesség, mely megállíthatatlan étvágyat okoz és súlyos elhízást; a szerzett Prader-Willi szindróma, mely jóindulatú agyi daganatok kezelésének az eredménye; valamint a súlyos elhízás, melyet 2-es típusú diabétesz is súlyosbít.

A Mirabegron, melyet az FDA 2012-ben Myrbetriq néven jóváhagyott a hiperaktív hólyag kezelésére, szintén segítheti az elhízott emberek súlyvesztését. Aktiválja a hólyagsejtekben a fehérjét, mely a zsírsejtekben is megtalálható. A National Institutes of Health által finanszírozott tanulmány azt tesztelte, vajon a Mirabegron aktiválja-e a barna zsírt, azt a zsírtípust, mely a kalóriák égetésével hőt termel. A nagy adag valóban növelte az anyagcserét – az energia mennyiségét, melyet a test éget nyugalmi állapotban -, 12 vékony, fiatal férfinál, mégpedig 13 százalékkal – tudatták a kutatók a Cell Metabolism szaklapban.

„Még nem tudjuk, mit várhatunk az anyagcsere kapcsán a nem vékony embereknél”– mondta el Aaron Cypess orvos, PhD, a National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases munkatársa, mely cukorbetegséggel, emésztési problémákkal és vesebetegséggel foglalkozik. A szakember hosszabbtávú Mirabegron-tanulmányt tervez, több különböző csoport bevonásával, beleértve a nőket és az elhízott embereket is.

Forrás: Adrina-napidoktor.hu

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.