700 kalóriás ünnepi menü

Az ünnep, legyen szó egy vasárnapról vagy akár a karácsonyról, nem igazi ünnepi menü nélkül. Ilyenkor bajban vannak azok, akik szeretnének vigyázni a vonalaikra.

Az alábbi, csupán kb. 700 kcal energiatartalmú menüvel szeretnénk segítséget nyújtani a zamatos és egyben óvatos karácsonyi ebéd vagy vacsora megalkotásához.

Karácsonyi receptek, avagy alacsony kalóriatartalmú ünnepi menü:

Főétel

Diós csirke (4 személyre, 1 adag kb. 260 kcal-t tartalmaz)

Hozzávalók

csirkemell filé: 4 szelet (40 dkg), darált dió 4 dkg, reszelt Óvári sajt 6 dkg, korpás zsemle 3 db, tojás 1 db, sovány kefir 1 dl, só, őrölt bors ízlés szerint, a sütéshez: alufólia, kevés olaj, a fólia kikenéséhez

Elkészítési mód:

A csirkemell filét megmossuk, vékony szeletekre vágjuk, majd enyhén besózzuk. A zsemlét kevés vízbe beáztatjuk, majd kinyomkodjuk. A zsemléből a többi alapanyag hozzáadásával tölteléket készítünk. Az alufóliát vékonyan bekenjük olajjal, rásimítjuk a tölteléket és a tetejére fektetjük a csirkemell szeleteket. Felgöngyöljük a fólia segítségével és előmelegített sütőben 35-45 perc alatt pirosra sütjük.

Köret
Fahéjas párolt szilva (4 személyre, 1 adag kb. 60 kcal-t tartalmaz)
Hozzávalók
szilva (lehet fagyasztott is) 40 dkg, fahéj 2 teáskanál, citromlé ízlés szerint, 1 csipetnyi só, kevés édesítőszer Elkészítési mód: A szilvát megmossuk, ha szükséges kimagozzuk. Kevés vízben, fedő alatt, ízesítve fűszerekkel félig puhára pároljuk.
Köret
Fél adag főtt barna rizs (4 személyre, 1 adag kb. 230 kcal-t tartalmaz)
Hozzávalók
barna rizs 20 dkg, só ízlés szerint, petrezselyemzöld 1 csomó Elkészítési mód: A barna rizst annyi vízben hogy ellepje, 30 percre beáztatjuk, majd a súlyához viszonyított kétszeres mennyiségű, enyhén sós vízben, fedő alatt, a forrástól számított kb. 30 perc alatt, időnként óvatosan rázogatva, puhára főzzük. Ha elkészült, finomra vágott petrezselyemzölddel hintsük meg.

Desszert

Almás lepény mandulás morzsával (25 szelet, 1 szelet kb. 165 kcal-t tartalmaz)

A desszert minden alapanyagánál (így például a lekvárnál is) ügyeljünk a light vagy diétás változat kiválasztására.

Hozzávalók

A tésztához: teljes kiőrlésű liszt 30 dkg, sütőpor 1 kávéskanálnyi, margarin 10 dkg, édesítőszer ízlés szerint, őrölt fahéj 1 kávéskanálnyi, tojás 1 db, só 1 csipetnyi, tejföl 12% 1 dl

A tetejére: hámozott mandula 8 dkg, alma 1,2 kg, margarin 5 dkg, teljes kiőrlésű liszt 10 dkg, por alakú édesítőszer (pl. Canderel por) ízlés szerint, vanília por 1/4 kávéskanálnyi, szilvalekvár 25 dkg, citromlé 2 evőkanálnyi

Elkészítési mód: Omlós tésztát gyúrunk és hűtőben 30 percig pihentetjük. A mandulát megdaráljuk, elegyítjük az édesítőszerrel, a vaníliával, a liszttel és a margarinnal. Az almát megmossuk, vékonyan meghámozzuk, és vékony szeletekre vágjuk, majd citromlével meglocsoljuk.

Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral és fektessük bele a kisujjnyi vastagságúra nyújtott tésztát úgy, hogy a szélén alacsony perem képződjön. A tésztát kenjük meg a lekvárral, majd terítsük be az almaszeletekkel. A mandulás tésztát morzsoljuk az almaszeletek közé. 180 C-ra melegített sütőben (gázsütő 2-es fokozat) középmagasságra helyezett rácson 45-50 perc alatt süssük készre.

Főzzünk egészséges karácsonyi ételeket!

Forrás: https://napidoktor.hu/index