Zöldségek és gyümölcsök, amik a hideget szeretik

Néhány gyümölcs és zöldség veszít ízéből és tápanyagtartalmából, ha lefagyasztjuk, de van néhány, aminek kifejezetten jót tesz a jeges környezet.

Ezt az ötös listát Gene Lester, mezőgazdasági kutató állította össze. Ami fontos, hogy jó minőségű fagyasztott árut válasszunk, és, hogy ha megbontottuk a zacskót, akkor a maradékot úgy tegyük vissza a fagyasztóba, hogy jól kinyomjuk belőle a levegőt.

Kukorica

Ha valaki egyszer kipróbálja, milyen a fagyasztott kukorica, akkor rájön, mi hiányzik a konzervből: az íz! Ráadásul a halványítás, amin a kukorica a fagyasztás előtt átesik, 118 százalékkal megnöveli a karotintartalmát. Hat hónapon belül fogyasszuk el!

Zöldborsó

A fagyasztott borsó majdnem ugyanolyan jóízű, mint a frissen fejtett. Egy tanulmány szerint ráadásul a fagyasztott borsók antioxidáns szintje megemelkedik. Már egy fél csészényi fedezi a napi C-vitamin szükségletünk 13 százalékát. Sőt, az így tárolt zöld szemecskék egy év után is vitamintartalmuknak csupán a 10 százalékát veszítik el.

Gyorsfagyasztott_zoldsegek

Spenót

Egy lengyel tanulmány azt találta, hogy a fagyasztott spenót több kálciumot tartalmaz, mint a friss. Annyira kell megpárolni, hogy felolvadjanak a sejtfalak, és így jobban hozzáférhetővé váljanak az antioxidánsok.

De ügyeljünk a naptárra, mert a mélyhűtőben töltött 3. és 6. hónap között a spenót folsavtartalmának 43 százalékát elveszíti! Pedig ez az anyag segít megelőzni a szívbetegségeket.

Fekete áfonya

Hűtsd az áfonyát nulla fok alá, és nem veszíted el a benne burjánzó antocianinokat és flavonoidokat, amik megelőzik a szívproblémákat és a rákot. Felolvasztás után a legjobb, ha egy percig mikróban melegítjük a gyümölcsöt, mert így még több antocianinhoz jutunk.

Cseresznye

A mélyhűtött cseresznye több rákmegelőző anyagot tartalmaz, mint a konzerv. Csak azzal kell vigyázni, hogy ne halogassuk túl sokáig felhasználásukat, mert hat hónap után már csak a fele marad meg a hasznos anyagoknak.

Forrás: https://napidoktor.hu/