Zöld tea, az életadó nedű

A zöld tea hatásos ellenszer a fáradságra, daganatos megbetegedésekre, de még a fogszuvasodásra is.

Vajon melyik az az ital, amit bármelyik napszakban ihatunk? Élénkít, mégis egészséges és az összes pozitív élettani hatásától eltekintve, önmagában is kellemes időtöltés a fogyasztása? Egyértelmű, hogy ez a rituális szokásokkal körülvett, népszerű nedű, a tea. Számos fajtája ismert és szinte  valamennyi rendelkezik a pozitív hatásokkal, de egyik mellett sem lehet annyi előnyös tulajdonságot felsorolni, mint a zöld tea esetében.

Legyőzi a feketét

Bár valamennyi tea fogyasztása kedvező hatásokat idéz elő a szervezetben és az egészséges életmód szempontjából kiemelkedően fontos, mégis a zöld tea élettani hatásait tekintve magasan vezet a fekete és fehér rokonai előtt.

Többek között az antioxidáns tartalmú vegyületek koncentrációja is magasabb, tehát előbb észlelhetőek a szervezetre gyakorolt jótékony folyamatok. Pozitív hatásait keresve, nagyon hosszú listával találjuk szembe magunkat, így nem meglepő, hogy a kutatások közkedvelt célpontja.

Harc a rák ellen

Egyre többször lehet találkozni azzal a megállapítással, hogy a zöld tea fogyasztásának rákmegelőző hatása van. Ezzel kapcsolatban számos kutatást végeztek, hogy kiderítsék, a tea mely összetevői segíthetik felvenni a harcot a rák ellen.

Egyelőre nincsenek mindenki által elfogadott eredmények, de bizonyított, hogy a zöld tea antioxidáns vegyületei kijavítják a sejtkárosodásokat. Emellett főként a polifenolok daganatcsökkentő hatásait kutatják.

Szívbarát

Másrészt a tudományos vizsgálatok kimutatták, hogy a zöld tea fogyasztása megakadályozza a magas vérnyomást, és így csökkenthető a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázata. Tehát a napi 4-5 csésze tea elfogyasztása hozzájárul a keringési rendellenességek megszűnéséhez és csökkenti a kialakulásuk kockázatát.

tea_katt10

Stesszoldó

Ezt a hatását nem szükséges különböző kutatási adatokkal alátámasztani, hiszen sajátmagunkon tapasztalhatjuk meg, hogy egy hosszú és fárasztó, gondokkal teli nap után a legjobb, amit tehetünk, hogy zöld teát szürcsölve kényelembe helyezzük magunkat és kizárjuk a külvilág zaját.

Erős és egészséges fogak zöld teával

Az antibakteriális hatással rendelkező zöld tea magas fluorid tartalmának köszönhetően erősíti a fogakat és megakadályozza a fogszuvasodást.

Természetesen ez a hatás csak akkor lesz valóban eredményes, ha nem öntjük tele cukorral az elkészült italt. Éppen ezért a gyermekeknek főzött teába is igyekezzünk minél kisebb mennyiségben beletenni.

Ha nem is vagyunk tisztában azzal, mennyire jótékony a zöld tea rendszeres fogyasztása, közérzetünkön akkor is érezni fogjuk a változást. Tehát lehetőleg ezzel oltsuk a szomjunkat a nap folyamán és bátorítsuk erre az egész családot.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.