Újragondolt karácsonyi menü 1. – Töltött káposzta

Bár karácsony még odébb van, nagyon sokan tervezgetik már, hogy milyen menüvel rukkoljanak elő a családtagoknak, rokonoknak.

Talán sokan szívesen vennék az alábbi – újragondolt karácsonyi menüt, amelynek összeállításakor az egészség és a megfelelő táplálkozás volt a fő szempont, és amelyben Mihály Tekla dietetikus volt segítségünkre.

Töltött káposzta reform módra

 

Hozzávalók:


– 1 kg vágott savanyú káposzta és 8-10 darab káposztalevél

– 1 közepes vöröshagyma

– 1 mokkáskanálnyi csemege pirospaprika

– 1 mokkáskanálnyi majoránna

– 1 mokkáskanál őrölt fekete bors

– 2 gerezd fokhagyma

– 3 evőkanál olaj

 

A töltelékhez:


– 240 dkg darált sertéshús vagy pulyka felsőcomb

– 6 evőkanál zabpehely

– 1 db tojás

– 1-1,5 dl 12%-os tejföl

– kb. 1 csapott kiskanál só

– 1 mokkáskanálnyi csemege pirospaprika

– 1 mokkáskanálnyi majoránna

– fél mokkáskanál őrölt fekete bors

– 1 gerezd zúzott fokhagyma

 

egeszseges_toltott_kaposzta2

Elkészítése

A töltelékhez a húst a zabpehellyel, a tojással, a tejföllel és a fűszerekkel jól összekeverjük. 10-15 percre félretesszük, hogy a pehely egy kissé megdagadjon. A káposztaleveleken végighúzódó erek vastag részét kivágjuk, hogy hajtogatni tudjuk. A leveleket úgy fordítjuk, hogy a vastag ér velünk szemben legyen, mert így lehet könnyebben feltekerni.

 

Mindegyik közepére töltelékeket halmozunk. A levél egyik oldalát ráhajtjuk, majd felcsavarjuk, végül a másik oldalát a batyuba gyűrögetjük. Az esetlegesen kimaradó töltelékből gombócokat formálunk.

A savanyú káposztát aszerint, hogy milyen savanyúan szeretjük, kimossuk. A szálakat át is vághatjuk, hogy ne legyenek túl hosszúak. Egy mély lábasban a megtisztított, felaprított hagymával összekeverjük. A tetején szép sorban elrendezzük a tölteléket, és annyi vizet (5-6 dl) adunk hozzá, amennyi ellepi.

 

karacsonyi_cikkek12

 

Felforraljuk, majd az edénybe félig letakarva egyenletes tűzön kb. 50 perc alatt puhára főzzük. Időnként az edényt néhányszor megrázzuk, nehogy a káposzta letapadjon. Keverni nem lehet, mert akkor a töltelék összetörik.

 

Az elfőző levet folyamatosan pótoljuk. Amikor a káposzta fő, az olajból és a lisztből vékony, zsemleszínű rántást készítünk. Az apró káposztát a rántással besűrítjük, néhány percig főzzük, a tölteléket visszahelyezzük.

Főzzünk egészséges karácsonyi ételeket!

Forrás:

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.