Szívbarát étrend alacsony kalóriatartalmú édesítőszerekkel

A Szív Világnapja alkalmából a Nemzetközi Édesítőszer Szövetség arra hívta fel a figyelmet, hogy az alacsony kalóriatartalmú édesítőszerek a szív egészségének megőrzésében is szerepet játszhatnak. Ezek az édesítőszerek fontos részei lehetnek egy olyan kiegyensúlyozott kalória-bevitelű étrendnek, amellyel hosszútávon megtartható az egészséges testsúly, ami viszont csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát.

A szív- és érrendszeri betegségeket világszerte az első számú halálozási okként tartják számon, évente 17, 3 millió ember hal meg emiatt. Az e betegségtípusból származó halálozások száma 2030-ra elérheti a 23 milliót. Helyes táplálkozással és rendszeres testmozgással azonban jelentősen csökkenteni lehet a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását.

Már apró életmód- vagy táplálkozásbeli változtatásokkal is sokat tehetünk szívünk egészségéért. Az alacsony kalóriatartalmú élelmiszerek választása például fontos részét képezheti egy energiaegyensúly megtartását célzó étrendnek, illetve segíthetnek a fogyásban is. A friss zöldség- és gyümölcsfogyasztás mellett hasznos alternatívát jelenthetnek az alacsony kalóriatartalmú édesítőszerek, amelyekkel az étrend energiatartalmának csökkentését anélkül lehet elérni, hogy az édes íz élvezetéről le kellene mondani.

édesítő

Az elhízás a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának egyik rizikófaktora lehet, ezért is riasztó, hogy az európai lakosság több mint fele túlsúlyos vagy elhízott. Az Obesity c. szaklapban publikált friss tanulmány szerint az alacsony kalóriatartalmú vagy kalóriamentes édesítőszerek következetes fogyasztása megbízhatóan segíti elő a fogyást. Ez a vizsgálat volt az első, amely az alacsony energiatartalmú vagy nullkalóriás üdítőitalok fogyásra gyakorolt hatását közvetlenül hasonlította össze a vízével.

Az alacsony energiatartalmú édesítőszerekkel készült italok hasznos részei lehetnek egy egészséges, alacsonyabb energiatartalmú étrendnek. Ugyancsak fontos az egészségmegőrzés szempontjából a rendszeres testmozgás is. Már azzal sokat tehetünk magunkért, ha hetente kétszer gyalog vagy kerékpárral megyünk be a munkahelyünkre. A mozgással és a tudatosabban kialakított étrenddel érezhető változás érhető el.

Szívünk egészségének megőrzéséért kis, de tudatos változtatásokkal bárki sokat tehet. Érdemes mindenkit arra ösztönözni, hogy olyan életmódot és táplálkozási szokásokat alakítson ki, amelyekkel elkerülhető vagy csökkenthető a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázata. Az alacsony kalóriatartalmú édesítőszerek, amelyek az édes íz élvezetét kalóriák nélkül nyújtják, hasznos elemei lehetnek egy szívbarát étrendnek.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.