Szeptember – szőlő és bor főszerepben

Amikor a szőlőre gondolunk, elsőre legtöbbünknek két dolog juthat eszébe: fogyókúránk során jobb, ha mellőzzük annak magas cukortartalma miatt. A másik dolog, a bor.

Visszatérve a szőlő cukortartalmára (18g), valóban magasabb a fogyókúrában ajánlatosabb almához (7g) képest, ez azonban még nem jelenti azt, hogy kerülnünk kellene az étrendünkből, akár túlsúlyosak vagyunk, akár nem. A szőlőnek annyi pozitív egészségre gyakorolt hatása van, hogy vétek lenne az előbb említett okból kihagyni. A mértékletességre természetesen oda kell figyelni, de tudjuk, hogy ez igaz az összes ételre és italra, amit megeszünk, megiszunk.

Melyek ezek a különleges egészségre gyakorolt hatások, amit tudnunk kell a szőlőről?

Először is vértisztító és idegerősítő hatása van, ezen kívül remek izomregeneráló táplálék is. Ha valaki hajlamos a vesekőre, mindenképp tanácsos időről időre szőlőt fogyasztania, mert segíthet a megelőzésben. Fokozza az epe kiválasztását és ürítését. Antioxidánsokban rendkívül gazdag, így a daganatos betegségek megelőzésében is segíthet.

A szőlő az emberiség közkedvelt gyümölcse

A történelemben rengeteg helyen olvashatunk a szőlőről nem csak annak emberi fogyasztása kapcsán, de bibliai példázatok is gyakran utalnak a szőlőre, ősi szimbólumként tarthatjuk számon. Rengeteg vers, mondóka és dal íródott a szőlőhöz és az abból készült nedűhöz. Hazánk különösen híres borvidékeiről, így bizonyára sokan vagyunk, akik már átéltünk legalább egy szüretet életünkben.

Milyen bort válasszunk?

Mielőtt a mértékre rátérnék, nagyon fontosnak tartom hangsúlyozni, hogy a választás egyáltalán nem mindegy. Nyilván pénztárcánk tartalmának függvénye is, hogy melyik bort vesszük le az üzletek polcairól, de ha valóban nagy borkedvelők vagyunk, akkor időről időre ne vonjunk meg magunktól drágább, jó évjáratú csúcsborokat. És természetesen az sem mindegy, milyen ételt fogyasztunk a bor mellé.

PORTUGIESER: a szárnyas és marhasültekhez, borjúpaprikáshoz, halászléhez
KADARKA: borjú- és bárányhúsokhoz, paprikásokhoz, vadpecsenyékhez, márvány sajthoz KÉKFRANKOS: sült disznó- és marhahúsokhoz, paprikásokhoz, vadpecsenyékhez, márvány sajthoz
CABERNET FRANC: vadételek, belsőségekkel készült ételekhez, vadashoz, báránysültekhez, füstölt sajtokhoz
CABERNET SAVIGNON: frissen sütött marhahúsokhoz, vad-pörkölthöz, gombás ételekhez, kemény és kékpenészes sajthoz
MERLOT: meleg sonkához, pácolt liba-kacsa ételekhez, füstölt nyelvhez, ementáli sajthoz ROSÉK: főtt-párolt sertéshúsokhoz, hideg sültekhez felvágottakhoz, zöldség- és krémlevesekhez
CHARDONNAY: szárnyas sültekhez, malac sültekhez, sült- vagy rántott halakhoz, pannon sajthoz
HÁRSLEVELŰ: tartalmas levesekhez, szárnyas vadak és borjúhúsokhoz, pástétomokhoz, gyümölcsös desszertekhez
OLASZRIZLING: szendvicsekhez, hideg sültekhez, kocsonyához, halászléhez, borjúból készült ételekhez, Camembert, Séd sajtokhoz
RAJNAI RIZLING: kiváló aperitifnek, tartalmas levesekhez, töltött káposztához, pörköltekhez, hideg sültekhez. Trappista, Óvári Camembert sajtokhoz
TRAMINI: fehérhúsú szárnyasokhoz, libamájhoz, sült halakhoz, gyümölcsös körítésű sertés – és borjúételekhez

Mégis mennyi az annyi?

Érdekesség, talán kevesen tudjuk, hogy maga Pál apostol javasolja Timóteusnak, hogy gyenge gyomorára való tekintettel éljen egy kevés borral. A mérték tehát mindig fontos volt, nem csak a ma emberének szól. A javasolt mennyiség nőknél átlag napi 1 pohár, férfiaknál pedig napi 2 pohár.

Sajnos ezek a mennyiségek nem adódhatnak össze, tehát ha valaki úgy gondolkodik, hogy egész héten nem iszik bort mondván, hogy majd hétvégén bepótolja, amit hétköznap elszalasztott, annak rossz hírrel kell, hogy szolgáljak: amit ma nem iszol meg, azt holnap már nem pótolhatod be!

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.