Sóból is megárt a sok – vigyázz a rejtett mennyiséggel!

A só jó dolog – módjával! A túl sok só fogyasztás hátrányairól már hallhattunk eleget, de lássuk, mely ételek a legveszélyesebbek számunkra.

Vannak ételek, melyekről lerí, hogy tele vannak a számunkra egészségtelen sóval – de olyanok is, melyekről nem gondolnánk. Sőt, azt hisszük, egészséges táplálkozás a fogyasztásuk.

A remek ízesítő, de ha túlzásba visszük, egészségünk bánja.

Az ajánlott mennyiség belőle naponta 2300 milligramm: vagyis nagyjából egy teáskanálnyi mennyiség. Milyen finom, ám ártó ételektől kell a jövőben óvakodnunk? Sokukban a sómennyiség rejtett…

A gyorsfagyasztott ételek: gyorsak és könnyű az elkészítésük, de vajon egészségesek is? A válasz nem. Sőt, tele vannak sóval. Akár 787 milligramm sót is tartalmazhat egy-egy fogás. Nem ajánlhatjuk, hogy válasszunk „light” verziót, mert nincs rá garancia, hogy abban kevesebb a só. Olvassuk el figyelmesen az étel összetételét! Lehet, hogy találunk megfelelőt.

A gabonapelyhek: biztonságosnak tűnnek, de ha közelebbről megnézzük, egyes változataik akár 360 milligramm sót is tartalmazhatnak, kis müzlis tálanként. Tipp: a puffasztott rizs és búza sómentes. Keverjük a kedvenc gabonapelyhünkkel, így bizonyos, hogy kevesebb sómennyiséget fogyasztunk el, vagy keressünk alacsony sótartalmú terméket!

Zöldséges italok: egészséges választások, de óvakodjunk a sótartalmuktól! Egy csésze zöldséges juice koktél, akár 653 milligramm sót is rejthet. Itt valóban csak egy megoldás lehet, mégpedig ha alacsony sótartalmút választunk közülük!

reggeli

Foto:pixabay.com

Konzerv zöldségek: gyakran vásároljuk őket, főleg saláták elkészítéséhez, ám ezekhez jellemzően adnak olyan tartósítószert, szószt, vagy öntetet, amely sok sót tartalmaz. Egy csészényi, vagy pohárnyi bébikukoricával akár 720 milligrammot is a szervezetünkbe juttathatunk.

Megoldás lehet, ha bő vízzel átmossuk a konzervzöldséget, vagy nem sós változatot veszünk. A csomagolt húsokban is jellemzően sok a só. Egy disznóból vagy marhából készült száraz szalámi is 360 milligrammnál többet rejthet. Mindig olvassuk el jól az összetételüket! Még az egészségesebbnek tűnő változatok is, melyről azt hinnénk, az egészséges táplálkozás részei, nagy mennyiségű sóval készülhetnek. Válasszunk ugyanolyan minőségűt, de kevesebb sóval!

Levesek: a kész levesek jellemzően tele vannak sóval, többel, mint amennyire szükségünk lenne. Egy szokványos zacskós csirkeleves tésztával, 866 millgrammot tartalmazhat! Keressük az alacsony sótartalmú változatokat, van, amin fel van tüntetve, hogy hány százalékkal kevesebb sóval készül.

A másik lehetőség: bízzuk magunkat a saját készítésű levesekre… Spagetti szószok: vigyázzunk velük, egy fél csészényi spagetti szósszal ugyanis 525 milligramm sót vihetünk a szervezetünkbe! Ajánlott a nem sóval készült változatot vásárolni, vagy otthon készített szósszal ízesíteni a tésztát. Jobban járunk vele!

Sós mogyoró és egyéb rágcsálnivalók: már a nevéből gondolhatjuk, hogy nem egy egészséges dolog ez. Már egy maréknyi sós mogyoróval 230 milligramm sót dobálunk a szánkba, pedig a só nélküli változat is finom, és megfelelő „sörkorcsolyának”. Nem beszélve arról, hogy mennyivel kevesebb kalóriát fogyasztunk el vele.

Fotó: 123rf.com

Sós perec, sajt puffancs, burgonyachips: ugyanaz a téma. A kedvenc rágcsálnivalók egy-egy kis adagja, igen súlyos sótartalommal rendelkezik. A burgonyachips-ből 1 uncia, azaz 28 grammos adag elfogyasztásával 150 milligramm, a sajtos puffancsokból 258 milligramm, a perecekből pedig 385 milligramm sót viszünk a szervezetünkbe. Olvassuk el a címkéjüket, de aligha találunk belőlük egészséges változatot!

A koleszterinszint lehet magas az életmódunknak köszönhetően és lehetséges, hogy „örököltük” a magasabb értékeket.

Az életmód miatt magas vagy örökölted? Így csökkenthető a koleszterinszint

Extrák a szendvicshez: a fűszerezéssel sem árt vigyázni. A ketchupból egy evőkanálnyi 167 milligramm sót tartalmaz, a kapribogyóból egy evőkanál 255 milligrammot. Nézzünk utána, mit ír a termékek címkéje! Készítsünk inkább saját ízesítőt, amelybe nincs annyi só beletömve.

Foto:pixabay.com

Lássuk, melyik megnevezés mit takar pontosan! A sómentes ételben kevesebb, mint 5 milligramm só van; a nagyon alacsony sótartalom azt jelenti, hogy 35 milligrammnál áll meg a mennyiség. Az alacsony sótartalom 140 milligrammot jelez, a csökkentett sótartalom pedig 25 százalékkal tartalmaz kevesebb sót.

Keressük, a nem hozzáadott sóval készülteket! És végül egy jó tanács: más fűszerekkel is el lehet érni azt az ízt, amit a sóval szeretnénk. Használjuk inkább ezeket az ételek ízesítéséhez! Az éttermi ételek összetételét illetően sem árt tájékozódni. Az ott főzött levesek különösen sok sóval készülnek.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.