Öt gyilkoló étel!

Egy híres japán színész 1975-ben halt meg egy gömbhalvacsorától, a közelmúltban pedig egy 15 éves lány halt bele abba, hogy megcsókolta a barátját, aki korábban mogyorót evett.

Az étkezés szerves része az életünknek. Az étel látja el tápanyagokkal a szervezetünket, ráadásul gyakran nagyon finom is. Az elfogyasztott élelmiszerek azonban néha súlyos egészségügyi veszélyekkel is járhatnak, és ha rosszul választunk, időnként még a halálunkat is okozhatják.

Érdemes megismerni tehát a következő mérgező ételeket.

Gömbhal

A gömbhal, más néven fugu, a távol-keleti konyha egyik különlegessége: ha nem készítik el megfelelően, már egyetlen falat is halálos lehet belőle. Ennek ellenére (vagy talán éppen az ebből fakadó izgalom miatt) világszerte több millióan teszik kockára az életüket évente. A fugut csak azok a különleges engedéllyel rendelkező szakácsok készíthetik el, akik pontosan tudják, a hal melyik ehető része nem tartalmaz méreganyagot.

Mérgező gombák

A gombák többsége ártalmatlan, és ha az ismerős zöldségesnél vásároljuk, nem kell aggódnunk a biztonságossága miatt. Nem érdemes azonban hozzáértés nélkül saját kezűleg szedni gombát, mert a mérges gombákat gyakran nehéz felismerni. Egyes mérgező fajták az idegrendszerre vagy a kardiovaszkuláris rendszerre hatnak, és akár halált is okozhatnak.

Az egyik legveszélyesebb a gyilkos galóca (Amanita phalloides), amely a gombamérgezések 90 százalékáért felelős világszerte. Az a legnagyobb baj, hogy elfogyasztása után néhány óráig nem jelentkeznek a tünetek, ezért mire a mérgezés jelei megjelennek, súlyos szervkárosodás következik be.

Vörös algát fogyasztó kagylók

Az algák többsége nem mérgező, de néhány faj, például az Alexandrium catenella és a Dinophysis acuminate méreganyagot termelnek. A kagylók, amelyek elfogyasztják az algákat, nem károsodnak a méregtől, de a kagylót elfogyasztó emberekre hat a méreg. A toxin bénulást, szélsőséges esetben pedig akár halált is okozhat.

Fotó: 123rf.com

Mogyoró

A mogyoróra allergiás emberek jól tudják, hogy még a legkisebb mennyiség is veszélyes lehet számukra. A legnagyobb baj az, hogy gyakran nem tudhatják, hogy egy bizonyos élelmiszer tartalmaz-e mogyorót, mert számos ételben nyomokban előfordulhat mogyoró, a címkén pedig nem tüntetik fel, hogy a termék olyan gyárban készült, ahol mogyorót is feldolgoznak. Az allergia ráadásul életünk bármely pontján jelentkezhet. Leggyakoribb tünete a csalánkiütés, súlyosabb esetben azonban légzési rendellenességeket, szívelégtelenséget, vagy akár halált is okozhat.

Fotó: 123rf.com

Metilalkohol tartalmú italok

A metilalkohol már nagyon kis mennyiségben is vakságot okozhat, nagyobb mennyiségben pedig halálhoz vezet. A szervezet az etilalkoholhoz hasonlóan megpróbálja lebontani a metilalkoholt, ezen folyamat mellékterméke azonban rendkívül mérgező. Már 4 ml tiszta metilalkohol vakságot, 10-30 ml pedig halált okozhat.

A szarvasgomba valódi ínyencség, ám élvezetéhez nem kell messzi tájakra utazni – és a tévhittel ellentétben – nem is csak a nagyon gazdagok kiváltsága.

Kóstoltad már? Érdekességek a szarvasgombáról

Forrás: https://napidoktor.hu/index


3 hozzászólás

  1. Zsox

    A két leggyakrabban fogyasztott gyilkoló étel:
    – KENYÉR és minden gabonaféléből készült pékáru,
    – CUKOR.

    Leginkább ezek felelősek az érelmeszesedésért, és az ebből adódó infarktusért, agyvérzésért.

  2. Zsox

    Magyarázat:
    A finomított szénhidrátok gyulladásban tartják az endothéliumot, és a gyulladt érfalon lerakódik a koleszterin, amire idővel rárakódik a vérben keringő kalcium.