Már nem a zsír a fő mumus – a minőség a lényeg!

Az ételek minőségére kell koncentrálni – táplálkozási szakértők is egyetértenek azzal, hogy a korlátozásokat csökkenteni kell, helyettük az legyen a fontos, milyen kvalitású élelmiszereket eszünk.

Az amerikai táplálkozási szakértők egyetértenek abban, hogy a szövetségi döntés értelmében a teljes zsírfogyasztásra vonatkozó korlátozásokat el kell hagyni a 2015-ös táplálkozási útmutatóban.

Az elmúlt évtizedben számos kutatás kimutatta, hogy az egészséges zsírokban gazdag étrend jobb az emberek számára, különösen, ha segít ellensúlyozni a magas só- és cukortartalmú ételeket, a finomított gabonát – fogalmazott cikkében el Dr. Darius Mozaffarian, a Boston-i Tufts University’s Friedman School of Nutrition Science and Policy dékánja. A jelentés a Journal of the American Medical Association szaklapban látott napvilágot.

A kutatás a független tudósokat arra kérte, hogy a szövetségi finanszírozású, amerikai bizottságnak szóló, 2015-ös amerikai étrend útmutatóban csendben hagyják el az ajánlott, étrendi zsírra vonatkozó korlátozásokat.

1980 óta első alkalommal nem javasolta a bizottság a teljes zsír fogyasztás korlátozását jelentésében, mely 2015 elején jelent meg.

Az alacsony zsírtartalmú étrendeknek meg nem fontolt következményei voltak, elfordítva az embereket a magas zsírtartalmú, de egészséges ételektől, olyan ételek felé, melyekben sok a cukor, keményítő és a finomított gabona. Ez pedig csak hozzájárult Amerikában az elhízás- és cukorbetegség járványhoz.

„Valóban fontos felhívni a figyelmet arra, hogy az alacsony zsírtartalmú étrend koncepciója halott – mondta Dr. Mozaffarian. – Nincsenek egészségügyi előnyei.”

egészségtelen

A jelenlegi táplálkozási útmutató fenntartja, hogy a napi kalóriának csupán 35 százaléka származhat zsírból. Ám a bizottság ajánlása a teljes koncepciót szögre akasztotta.

„Ami igazán figyelemreméltó, nem az, hogy drámai nyilatkozatban megszüntették a teljes zsírfogyasztásra vonatkozó limitet, hanem, hogy tökéletes csendben ignorálták az egészet. Nincs is zsírról szóló fejezet, sem nyilatkozat a zsírokról.”

A bizottság ajánlása alapján az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma, valamint a U.S Department of Health and Human Services várhatóan kiadja a frissített táplálkozási irányelveket idén, mely kihagyja a teljes zsírfogyasztásra vonatkozó korlátozást.

Sotiria Everett dietetikus, a New York-i, Lake Success-i Katz Institute for Women’s Health munkatársa elmondta: úgy látszik, egyre több tudományos bizonyíték van arra, hogy a teljes zsírfogyasztás limitálásából nem profitál a szívünk, a koleszterinszintünk, különösen, ha a fogyasztók a korlátozásra adott válaszként több finomított szénhidrátot és hozzáadott cukorral készült ételt esznek meg.

Ha az egészséges zsírok fogyasztását nem korlátozzák, az az amerikaiak számára is lehetővé teszi, hogy olyan étkezési szokásokat sajátítsanak el, mint például a mediterrán étrend, melyről már kimutatták: jó hatással van a szívre, még ha tartalmaz is magas zsírtartalmú ételeket.

Számos étrend, amely a szívet támogatja,  így a mediterrán diéta is több, mint 35 százalék zsírt tartalmaz. Ez nagyrészt annak köszönhető, hogy telítetlen zsírokban gazdagok az elemei, így az olíva olaj, a dió és a zsíros halak. A legtöbb étrendi zsírnak továbbra is a növényi alapú, telítetlen zsírokból kell származnia, melyek bizonyítottan javítják a vér koleszterinszintjét és csökkentik a szívbetegség és a 2-es típusú diabétesz kialakulásának kockázatát – mondta Sotiria Everett.

De még a telített zsírok is jók limitált mennyiségben, főleg, ha növényi forrásból származnak, például dióból vagy avokádóból – tette hozzá Dr. Mozaffarian.

egészség

A szakember egyetért azzal, hogy az új táplálkozási iránymutatásoknak világosabbaknak kell lenniük, nem pedig zavart keltőnek. Ma ugyanis az embereknek megvan a lehetőségük teljesen minőségi ételeket választani, ahelyett, hogy csak a bennük levő, egyes tápanyagokra figyelnek.

„Ez nem azt jelenti, hogy a vaj vagy a szalonna jó nekünk. Összességében kell értékelnünk egy étel minőségét.”

Az olyan, magas zsírtartalmú élelmiszerek például, mint a növényi olaj, a dió és a teljes tejtermékek nagyon egészségesek lehetnek, míg az alacsony zsírtartalmú bagettek, fehér rizs, kekszek vagy kevesebb zsírt rejtő chips-ek katasztrófák – mondta el Dr. Darius Mozaffarian.

Dr. Suzanne Steinbaum, a New York-i Lenox Hill kórház Women’s Heart Health részlegének vezetője szerint az iránymutatások célja visszahozni az egészséget az amerikai étrendbe. Ez remélhetőleg segít az elhízás járvány csökkentésében.

Dr. Mozaffarian reményei szerint a mintát más szövetségi programok is követik. A naprakészségért szintén tenni kell, ugyanis az ételeken levő címkék például jelenleg is a 30 százalékos étkezési limitet használják annak kiszámítására, mennyi kell hogy legyen egy átlagos személy napi zsírbevitele.

Az orvost és társ-szerzőjét, Dr. David Ludwig-ot, a Boston-i Gyermekkórház New Balance Foundation Obesity Prevention Center-ének vezetőjét egyaránt részben a U.S. National Institutes of Health támogatta.

Forrás: Adrina – Napidoktor.hu

Forrás: