"Lufi" a pociba

Egy új módszer segít megszabadulni a fölös kilóktól. A módszer egyszerű egy ballont helyeznek a gyomorba, mait felfújnak.

Egy új módszer segítségével – amelyet a Journal Of The American Society Fort Parenteral And Enteral Nutrition című folyóiratban tett közzé a Dél-Karolinai Orvosi Egyetem – szinte mellékhatás nélkül, könnyedén lefogyhatunk. Csupán egy ballonra van szükség, melyet a gyomrunkban felfújnak, és a mindössze fél órát igénybevevő eljárás után nem fogjuk többé éhesnek érezni magunkat.

Bár maga az eljárás már néhány év óta ismert, most először merült fel, hogy súlycsökkentő műtétek során is alkalmazhatni lehetne. Az úgynevezett BIB-ballon betölti a páciens gyomrát, aki így már néhány falat után teljesen jóllakottnak érzi magát. A szilikonból készült "léggömböt" szájon át, egy gasztroszkóp segítségével juttatják a gyomorba, majd egy csövön keresztül fél liter kékre színezett oldattal töltik meg.

has5

Ezáltal a gyomor befogadóképessége – ami amúgy két liter lenne – negyedével lecsökken. A töltőanyagot azért kell elszínezni, mert így rögtön észrevehető, ha bármiféle rés keletkezne a gömbön, hiszen akkor a páciens vizelete is rögtön kékké változna. A ballont fél éven át kell a gyomorban tartani, azután – ha a páciens eleget fogyott – egy sebész eltávolítja azt, ha viszont további fogyás szükséges, egy újat helyez be helyette.

Bár a súlycsökkenés ezzel a módszerrel nem olyan gyors, mint más eljárások esetében, a kockázat viszont jóval alacsonyabb. Nadey Hakim professzor, aki már többféle fogyasztó műtétet is elvégzett, így nyilatkozott erről az új eljárásról: „Ez egy nagyon egyszerű módszer minimális mellékhatással, de azok is 3-4 napon belül el szoktak múlni. Természetesen, annak érdekében, hogy a páciens később ne hízza vissza az elvesztett súlyát, egészséges étrenddel és mozgással kell párosítani a műtétet.” Még egy nagy előnye ennek a módszernek, hogy szemben a 8-10 000 fontba (több mint 2 millió forintba) kerülő egyéb súlycsökkentő műtétekkel, ezért csupán 5000 fontot (1,5 millió forintot) kell fizetni.

Forrás: