Kell nekünk a gluténmentes?

Ha gyakori szupermarket-vásárlók vagyunk, nekünk is feltűnhet, hogy a gluténmentes termékek száma az utóbbi időben megnövekedett. Lehet, hogy magunk is csatlakoztunk az ilyen ételeket fogyasztókhoz. De vajon jól tettük?

Egyre népszerűbbek a gluténmentes termékek. Ha értékesítésük ilyen iramban halad, jövőre a Mintel piackutató cég szerint csak Amerikában eléri a 15 milliárd dollárt – ez tavaly még 10 milliárd körül mozgott.

Talán mi magunk is a gluténmentes élelmiszereket részesítjük előnyben – egy közelmúltban végzett felmérés szerint a felnőttek 30 százaléka szeretné kerülni a glutént. Sokan hajlandók száműzni azt az étrendjükből, noha ez a fehérje számos ételben megtalálható, a búzában, rozsban, árpában és sok feldolgozott élelmiszerben is.

De vajon megéri az áldozatot? Vannak-e valós egészségügyi előnyei annak, hogy nem fogyasztunk glutént, vagy csak egy újabb diéta őrületről van szó?

A glutént érintő kutatások egyértelműek: azoknak az emberek kell mellőzniük, akik lisztérzékenységgel, örökletes autoimmun betegséggel küzdenek. Így ellenőrzés alatt tudják tartani állapotukat. A ritka búza allergiában szenvedőknek szintén célszerű kihagyni a glutént. A gluténérzékenységgel élőknek – ez az állapot csak Amerikában a lakosság 6 százalékát érinti, vagyis 18 millió embert! -, értelemszerűen kerülniük kell ezt a fehérjét.

A lakosság nagyobb részének azonban nem kell róla lemondania. Mégis, vannak emberek, akik ennek ellenére is gluténmentesen táplálkoznak. Egy közelmúltban megjelent tanulmány, melyet a Digestion szaklap közölt, rámutatott: azon személyek 86 százaléka, akik úgy gondolták, gluténérzékenyek, mégis tolerálják a glutént. Semmilyen negatív hatást nem tapasztaltak náluk.

Tehát miért iktatják ki a glutént olyan sokan az étrendjükből? Egyes szakemberek szerint a „gluténmentes evangelisták” és a hírességek, akik azt nem fogyasztják, meggyőzték a lakosság jó részét arról, hogy a glutént kerülni kell. „Sokan szeretnék azt hinni, hogy gluténérzékenyek, mert ezt jó módszernek tartják a szénhidrátok kerülésére, melyekről – mindről – azt gondolják, hogy hizlalnak” – magyarázta Vandana Sheth, az Academy of Nutrition and Dietetics szóvivője.

A probléma az, hogy a glutén kerülése visszaüthet – étrendünket hiányossá teheti, olyan tápanyagokból nem lesz elegendő benne, amelyre nagy szükségünk van. Számos gluténmentes élelmiszer éppenséggel kalóriatartalmában magasabb, több hozzáadott cukorral és telített zsírral készül, mint a glutént tartalmazó társai.

„Az, hogy gluténmentes egy termék, nem jelenti automatikusan, hogy egészséges is. A gluténmentes élelmiszerek sokszor finomított, nem dúsított, glutént nem tartalmazó gabonából készülnek, melyekben jellemzően alacsony a rost-, a vas-, a folsav-, a niacin-, tiamin-, riboflavin- és a kalcium tartalom, de a B12 vitamin, a foszfor és a cink is kisebb mennyiségben található meg bennük, mint a normál termékekben” – tette hozzá Vandana Sheth.

A gluténérzékenység cseppet sem olyan gyakori, mint azt az emberek gondolják. Nem szükséges ilyen jellegű étrendet folytatni, ha nem szorulunk rá: nem egészségesebb és nem ajánlottabb a fogyókúrázók számára sem, sőt, még súlygyarapodáshoz is vezethet.

Ha azt gyanítjuk, hogy lisztérzékenyek vagy gluténérzékenyek vagyunk, kérdezzük meg orvosunkat, mielőtt a glutént kiiktatjuk étrendünkből.

Forrás: https://napidoktor.hu/index